Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Hlavní ekonomka Světové banky uklidňuje obavy z technologické nezaměstnanosti

Hlavní ekonomka Světové banky uklidňuje obavy z technologické nezaměstnanosti

3.1.2019 14:16

Podle Pinelopi Koujianou Goldbergové, hlavní ekonomky Světové banky, byl dopad automatizace na snižování pracovních míst zanedbatelný ve světovém měřítku - data ukazují, že ztráta pracovních míst v průmyslu z důvodu automatizace a digitalizace v západních zemích byla více než vykompenzována vznikem nových pracovních příležitostí ve východní Asii.

Podle Pinelopi Koujianou Goldbergové, hlavní ekonomky Světové banky, byl dopad automatizace na snižování pracovních míst zanedbatelný ve světovém měřítku. Podle jejího názoru je z aktuálních dat zřejmé, že ztráta pracovních míst v průmyslu, která nastala z důvodu automatizace a digitalizace v západních zemích, byla více než vykompenzována vznikem nových pracovních příležitostí ve východní Asii.

To je v jejích očích velmi nosným argumentem proti aktuálním obavám ze vzniku hromadné technologické nezaměstnanosti. Nicméně dopad na ekonomiku má čtvrtá průmyslová revoluce nezpochybnitelný, ekonomka tak předpokládá, že dojde k větší frekvenci na pracovních místech a v profesní kariéře jedinců. Žádanými vlastnostmi u zaměstnanců pak budou jejich kognitivní, kreativní, komunikační a řídící schopnosti a schopnost řešit problémy komplexnějšího charakteru.

Podle Světové banky by usnadnilo přechod v rámci průmyslu 4.0, kdyby se vlády zaměřily na revizi svých sociálních systému a kladly větší důraz na garanci určité minimální úrovně sociální ochrany obyvatel.

 

Zdroj: The Independent


Miloslav Blín, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5813825,94562
USD23,0338224,31218
GBP28,6889030,28110
CHF25,3563826,76363
PLN5,701056,01745

Kompletní informace zde