Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Makroekonomický výhled pro tento týden: Jay Powell v Kongresu a data z amerického trhu práce

Makroekonomický výhled pro tento týden: Jay Powell v Kongresu a data z amerického trhu práce

3.12.2018 09:46

V týdnu bude předseda Rady guvernérů Fedu J. Powell vystupovat před americkým Kongresem. V pátek přijdou payrolls. Ve čtvrtek se sejde OPEC. Tento týden bude posledním před hlasováním o dohodě s EU ohledně brexitu v bristském parlamentu.

Schůzka prezidentů USA a Číny na summitu G - 20

V následujícím týdnu budou za zmínku stát zejména výstup předsedy Rady guvernérů Fedu J. Powella před americkým Kongresem či vývoj dění kolem hlasování o brexitu ve Velké Británii. V závěru týdne předchozího se podle všeho vydařila schůzka prezidentů USA a Číny v návaznosti na další vyjednávání o vzájemném obchodě. Oba prezidenti se dohodli, že na horizontu 90 dnů budou probíhat vyjednávání, během kterých by nemělo docházet k žádnému zavádění nových celních tarifů. Odkládá se tak Trumpem avizované zvyšování cel na některé čínské importy z 10 % na 25 %. Čína by měla také zvýšit objem exportů ze Spojených států, aby snížila přebytek bilance s USA; konkrétní čísla však na schůzce nepadla.

Blíží se hlasování o dohodě s EU v britském parlamentu

Ve Velké Británii se blíží hlasování o dohodě s Evropskou unií vyjednané premiérky T. Mayovou. Hlasování proběhne v příštím týdnu, konkrétně 11. prosince. Tento týden tak může dojít ke zlomovým vyjednáváním a dohodám uvnitř britského parlamentu.

Předseda Rady guvernérů Fedu v Kongresu

Pro investory zainteresované (nejen) na americkém trhu bude v týdnu co se makroekonomických témat nejzajímavější pravděpodobně středa. Předseda Rady guvernérů Fed Jaye Powella totiž čeká prezentace ekonomického výhledu před Kongresem.

Předseda Rady guvernérů v minulém týdnu zahýbal vývojem na trzích svým komentářem o tom, že úrokové sazby ve Spojených státech jsou již jen těsně pod neutrální úrovní, která je konzistentní s inflací na cíli a odhadem přirozené úrokové míry. To by tak implikovalo pomalejší zvyšování úrokových sazeb na horizontu příštích kvartálů, což trhy přijaly kladně. Powell tak v návaznosti na to dodal, že neexistuje žádná přednastavená cesta zvyšování úrokových sazeb.

Schůzka představitelů kartelu OPEC

Ve čtvrtek se ve Vídni sejdou zástupci kartelu OPEC, aby projednali strategii pro rok 2019. Vývoji na trhu s ropou v minulém měsíci jsme se věnovali v článku zde.

Data z amerického trhu práce

V pátek budou reportována data z amerického trhu práce. Podle očekávání analytiků by měl americký trh práce za listopad vykázat ochlazení co se počtu nově vzniklých pracovních míst týče, mzdy by však měly zrychlit tempo růstu. Očekává se, že v uplynulém měsíci americká ekonomika vytvořila 205 tisíc nových pracovních míst (250 tisíc v říjnu) a mzdy by měly meziměsíčně vzrůst o 0,3 % (0,2 % v říjnu). Míra nezaměstnanosti by podle odhadů měla zůstat na 3,7 %.

Páteční data o HDP v EMU

V pátek budou zveřejněna také data o tempu růstu HDP na území Eurozóny.

 

Zdroj: The Financial Times; Bloomberg


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5604625,92354
USD23,0844224,36558
GBP28,7628530,35915
CHF25,3038326,70817
PLN5,661205,97540

Kompletní informace zde