Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Makroekonomický výhled pro tento týden: Italský rozpočet či vystoupení J. Powella

Makroekonomický výhled pro tento týden: Italský rozpočet či vystoupení J. Powella

12.11.2018 13:43

Tento týden se bude sledovat dění v Itálii a Velké Británii. Ve středu vystoupí předseda Rady guvernérů Fedu. Ve středu budou zveřejněna data o HDP v ČR, Německu a EMU; v USA inflace.

Nejistota v Evropě kvůli Itálii a Británii

V tomto týdnu bude z makroekonomických událostí nejzajímavější dění na Apeninském poloostrově. Italové musí do úterý předložit přepracovaný návrh státního rozpočtu. Evropská unie přitom italskou vládu již upozornila, že předpoklady pro kalkulace, podle kterých je sestavován návrh rozpočtu, nejsou optimální. Spolu s tím Brusel Itálii upozornil, že v roce 2020 by mohl deficit státního rozpočtu dosáhnout limitní hranice v podobě 3 %, přičemž se k této hranici může rozpočet přiblížit již v příštím roce.

Kromě Itálie je na starém kontinentu nadále bedlivě sledováno dění kolem brexitu. I v tomto týdnu tak budou zraky investorů upřeny na to, zda dojde k určitým změnám ve vyjednávání ohledně odchodu Velké Británie z Evropské unie.

Euro dnes v návaznosti na nejistotu kolem dění v Itálii a Velké Británii prudce oslabuje až na 1,264 EUR/USD.

Jay Powell vystoupí v Texasu

Ve středu vystoupí předseda Rady guvernérů Fedu Jay Powell na konferenci v Texasu. Spolu s ním promluví na tomtéž setkání také prezident dallaského Fedu Robert Kaplan. Od předsedy Rady guvernérů se očekává, že nadále zopakuje věty o solidním růstu americké ekonomiky, napjatém trhu práce a potřebě graduálního zvyšování cílového pásma pro mezibankovní sazbu federal funds rate.

Supervisor pro americký bankovní trh před Kongresem

Zajímavé může být také výstup nejdůležitějšího člena Fedu co se bankovního dozoru týče - Randala Quarlese - na obvyklém pololetním setkání v Kongresu.

Makro data

V týdnu bude na makroekonomická data nejzajímavějším dnem pravděpodobně středa. Zveřejněna budou data o HDP v Německu, EMU a ČR. Odpoledne taktéž z USA přijdou data o CPI. O den dříve se zveřejní CPI v Německu, v pátek posléze pro celou EMU. Ve čtvrtek stojí za zmínku také maloobchodní tržby v USA.

 

Zdroj: Bloomberg; The Financial Times


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,5307823,78122
GBP28,6820930,27391
CHF25,4458926,85811
PLN5,674345,98926

Kompletní informace zde