Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Makroekonomický výhled pro tento týden: Ze čtyř centrálních bank by sazby zvyšovat měla jen ČNB

Makroekonomický výhled pro tento týden: Ze čtyř centrálních bank by sazby zvyšovat měla jen ČNB

29.10.2018 12:47

Tento týden zasedají čtyři centrální banky, které mohou být pro domácí investory zajímavé. Zvýšení sazeb se však čeká jen od ČNB. Fed, BOJ a BOE by měly sazby ponechat beze změny.

Zasedá Fed, BOJ, BOE a ČNB

V tomto týdnu budou nejzajímavějšími makroekonomickými událostmi zasedání čtyř centrálních bank. Kromě celosvětově sledovaných velkých centrálních bank Fedu, BOE a BOJ bude ve čtvrtek o nastavení úrokových sazeb rozhodovat také bankovní rada ČNB. Právě domácí centrální banka je posléze jedinou měnově-politickou autoritou, od které se zvýšení sazeb očekává.

V Japonsku se žádné změny měnové politiky neočekávají, investoři tak budou zaměřeny spíše na komentáře guvernéra BOJ Kurody. To stejné platí i pro americký Fed, kde finanční trhy očekávají čtvrté zvýšení federal funds rate v tomto roce až na prosincovém zasedání FOMC. Sazby by se neměly také s ohledem na nejistotu kolem brexitu zvyšovat ani ve Velké Británii, kde se zvýšení sazeb očekává spíše až ve druhém kvartále příštího roku. O čtvrtečním zasedání bankovní rady ČNB jsme psali zde.

Makro data

Kromě zasedání centrální bank bude v týdnu zajímavé sledovat také některá důležitá makroekonomická data. Za zmínku stojí například hned pondělní Fedem sledovaný a cílovaný jádrový index výdajů na osobní spotřebu (jádrový PCE). Ve středu přijdou data z amerického trhu práce od agentury ADP, v pátek posléze kompletní report z trhu práce včetně nových pracovních míst, míry nezaměstnanosti a tempa růstu mezd. Z evropských dat zmiňme například úterní data o německém CPI či HDP v eurozóně.

 

Zdroj: Bloomberg; The Financial Times


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5862525,95075
USD23,1301524,41385
GBP28,7866930,38431
CHF25,3262126,73179
PLN5,642425,95558

Kompletní informace zde