Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > MPO M. Nováková: Rozhodnutí o stavbě nových jaderných reaktorů může být odloženo (+komentář)

MPO M. Nováková: Rozhodnutí o stavbě nových jaderných reaktorů může být odloženo (+komentář)

29.10.2018 12:06, BAACEZ

Ministryně MPO M. Nováková v rozhovoru pro agenturu Bloomberg opětovně hovořila o výstavbě nových jaderných reaktorů. Nováková řekla, že rozhodnutí o stavbě může být odloženo a nemělo by být učiněno pod tlakem. Ministryně hovořila o riziku žalob, ale také například o možném prodloužení životnosti JE Dukovany. M. Nováková také řekla, že možnost odkupu podílu minoritních akcionářů je tou nejdražší a dle probíhající debaty také nejméně preferovanou potenciální možností.

Možnost odložení rozhodnutí

Česká vláda možná odloží rozhodnutí ohledně výstavby nových jaderných reaktorů, když se snaží najít cestu, jak se vyhnout žalobám od minoritních akcionářů. Dnes to v rozhovoru pro agenturu Bloomberg řekla ministryně průmyslu a obchodu M. Nováková. „Rozhodnutí o stavbě nových jaderných jednotek nemůže být děláno pod tlakem“, řekla Nováková doslova v interview konaném v minulém týdnu. Podle ní riziko potenciálních soudních sporů analyzuje také ministerstvo financí. „Uvědomujeme si riziko osobně právní odpovědnosti nejen pro management ČEZu, ale také pro předsedu vlády, mě a ministryni financí,“ řekla Nováková s tím, že se vláda snaží najít model pro výrobu nových reaktorů, který bude tato rizika eliminovat. Současně Nováková řekla, že možnost odkupu podílu minoritních akcionářů je tou nejdražší a dle probíhající debaty také nejméně preferovanou potenciální možností. „Je zřejmé, že vláda chce minimalizovat garanci, kterou bude muset poskytovat, a raději by viděla, kdyby ČEZ alespoň částečně na financování projektu participoval,“ dodala posléze v interview Nováková.

Životnost JE Dukovany

Marta Nováková pro Bloomberg také řekla, že životnost jaderné elektrárny Dukovany může být prodloužena, což by odložení rozhodnutí o plánované výstavbě nových reaktorů usnadnilo.

„Slova ministryně průmyslu a obchodu Marty Novákové o možném odložení rozhodnutí o výstavbě nové jaderné elektrárny, potažmo o možném prodloužení životnosti stávajících bloků v Dukovanech vnímáme pozitivně. Původní plány rozhodnout o výstavbě, resp. modelu financování do konce letošního roku tak nemusí být naplněny a vzniká tak prostor pro další důkladnější analýzy a diskuze nad tímto složitým projektem. Je patrné, že vládní představitelé si uvědomují existenci minoritních (soukromých) akcionářů vlastnící v ČEZu 30% podíl a že nebude jednoduché je zapojit do takto náročného a riskantního projektu jakým je výstavba nového jaderného zdroje. Navíc snad poprvé ze strany vládního představitele slyšíme o možnosti prodloužení životnosti stávajících bloků v Dukovanech (dle původních plánů má životnost Dukovan skončit kolem roku 2035), což by poskytlo další čas na rozhodnutí jak naložit s projektem nových bloků,“ říká analytik Fio banky Jan Raška.

 

Zdroj: Bloomberg

 

 

František Mašek, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4398125,79619
USD22,7716024,03540
GBP28,4943030,07570
CHF24,9593926,34461
PLN5,665925,98038

Kompletní informace zde