Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Prodeje BMW jsou stabilní navzdory chaosu v odvětví

Prodeje BMW jsou stabilní navzdory chaosu v odvětví

12.10.2018 15:23, BMW, NSU*, VOW3, DAI*

Automobilka BMW udržuje relativně stabilní prodeje svých automobilů i přes fluktuaci u některých jiných automobilek. Pieter Nota, ředitel prodeje společnosti BMW, vysvětluje dobrý stav firmy správným plánováním v oblasti standardů celosvětových zkušebních postupů lehkých vozidel, které vzešly v platnost 1. září.

Celosvětové prodeje společnosti BMW (BMW) byly minulý měsíc prakticky stabilní. To je rozdíl oproti prodejům hlavních rivalů společnosti, kteří čelili spíše fluktuaci. Ta je přisuzována novým emisním standardům, jež vzešly v platnost 1. září.

BMW Group, zahrnující BMW, Rolls-Royce a Mini, minulý měsíc globálně doručila 237 781 aut. Toto množství představuje meziroční pokles o 0,8 %.

V Evropě, kde výrobci automobilů bojují o certifikaci svých vozových parků při používání nových, více realistických emisních standardů známých jako “celosvětové zkušební postupy lehkých vozidel“ (worldwide light vehicles test procedure), nebo WLTP, prodeje klesly o 4,9 %.

Naopak dodávky luxusních automobilů Audi (NSU) v Evropě minulý měsíc prudce poklesly, a to konkrétně o 56 % na 37 200 ks. Dodávky firmy Mercedes-Benz klesly o 9,4 % na 91 609 automobilů. Celosvětově klesly prodeje Audi o 22 % a Mercedesu o 8,2 %.

“Protože jsme v oblasti WLTP dobře plánovali, v podstatě všechny naše modely jsou schváleny dle WLTP a připravené k doručení.“, říká Pieter Nota, ředitel prodeje ve společnosti BMW.

Daimler (DAI) říká, že veškeré jeho nové modely jsou schváleny dle WLTP od 1. září, ale stále se setkávali s úzkými místy a problémy doručit zákazníkům automobily včas.

Volkswagen (VOW3), který odhadoval náklady na změnu na více než 1 miliardu euro, se stále snaží o certifikaci veškerých svých automobilů. Dle obchodního zástupce společnosti není u některých z nich očekáváno dostat certifikaci do prosince, což nutí Volkswagen “zaparkovat“ tisíce kusů aut, protože prodávat je bez certifikace by bylo ilegální.

Nové standardy už ale způsobily problémy i v BMW. Firma měla obavy o výši zisku a poprvé za 10 let tak čelí riziku, že mine cíl marže ve výši 8-10 %.

Vývoj akcií společností BMW, Daimler, Audi, a Wolkswagen za poslední 3 měsíce..Vývoj akcií společností BMW, Daimler, Audi, a Volkswagen za poslední 3 měsíce

Pieter Nota říká, že BMW “ je významně ovlivněno narušením trhu způsobeným zavedením nového postupu testování WLTP“.

Každý z výrobců automobilů zároveň zdůraznil, že situace ohledně WLTP je pouze dočasná a spojená s problémy na straně nabídky spíše než kolapsem poptávky. Problémem totiž údajně je, že WLTP standardy vyžadují, aby automobilky testovali všechny varianty a možnosti modelů.

Pieter Nota, ředitel prodeje ve společnosti BMWPieter Nota, ředitel prodeje ve společnosti BMW

Například panoramatická střecha může ovlivnit valivý odpor automobilu, aerodynamiku a váhu dostatečně na to, aby způsobila růst uhlíkových emisí o jeden gram na kilometr.

Stabilním číslům BMW napomohl 13,2% růst prodejů v Číně na 59 616 aut.

Meziročně vzrostly celosvětové prodeje o 1,3 % na 1,83 milionu aut.

Září také zaznamenává rekord v prodejích elektromobilů BMW. Skupina celosvětově prodala 14 559 ks, což představuje meziroční nárůst o 35 %. Prozatím je tento rok růst prodeje elektromobilů 42 % a to ve výši 97 543 automobilů.

Akcie společnosti BMW se dnes obchodují na německé Xetře za cenu 75,24 EUR s posílením 1,61 %.

Zdroj: Financial Times


David Halman, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde