Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Předseda Rady guvernérů Fed J. Powell nevidí riziko přehřátí na trhu práce a vyšší inflace

Předseda Rady guvernérů Fed J. Powell nevidí riziko přehřátí na trhu práce a vyšší inflace

3.10.2018 15:09

Předseda Rady guvernérů Fed J. Powell nevidí riziko přehřátí na americkém trhu práce, jehož dynamika by se promítla do vyšší inflace. Powell to řekl včera v Bostonu.

Powell nebezpečí zrychlení inflace nevidí

Předseda Rady guvernérů Fed Jerome Powell v úterý na konferenci v Bostonu hovořil o současném stavu americké ekonomiky. Hlavní zprávou jeho proslovu bylo jeho vyjádření k současnému vývoji trhu práce a spotřebitelských cen. Podle předsedy Rady guvernérů nejsou vidět žádné příznaky toho, že americký trh práce se výrazněji přehřívá a může vytvářet přílišný tlak na růst cenové hladiny. Powell tak reagoval na kritiku, která se na členy federálního výboru pro otevřený trh (FOMC) snesla poté, co členové výboru zveřejnily své predikce ohledně vývoje cílového pásma pro mezibankovní sazbu federal funds rate. Většina členů FOMC projektuje na horizontu dvanácti měsíců zvýšení úrokových sazeb o jeden procentní bod. Kritici namítají, že projekce členů FOMC podceňují rizika napjatého trhu práce, jehož robustní stav se může začít výrazněji přepisovat do růstu cenové hladiny a tlačit tak inflaci nad 2% cíl centrální banky.

Phillipsova křivka a inflační očekávání

Podle Jeroma Powella však překvapivé zrychlení tempa růstu cenové hladiny v budoucnu není příliš pravděpodobné. Předseda Rady guvernérů posléze doplnil, že nepovažuje Phillipsovu křivku za „mrtvou“, avšak současně také žádná data nenaznačují, že by inflace měla překvapivě zrychlit. Podle Powella hrají výraznou roli silně ukotvená inflační očekávání subjektů v ekonomice díky dlouhodobě nízké míře inflace v minulých dekádách. Tato nízko ukotvená inflační očekávání podle Powella tlumí dopad napjatého trhu práce do vývoje cenové hladiny. Předseda tak upozorňoval, že Fed musí být nadále velmi obezřetný při reflektování změn inflačních očekávání v americké ekonomice.

Rovnovážná sazba

Jerome Powell v posledních týdnech poutal pozornost ekonomických médií svým skeptickým přístupem k přílišnému lpění na odhadech rovnovážné reálné úrokové míry. Skeptičtěji znějícími komentáři ho posléze doplnil i prezident newyorského Fedu J. Williams. Ten svými výroky média překvapil, vzhledem k tomu, že je sám autorem nejpoužívanějšího odhadu rovnovážné úrokové sazby.

 Zdroj: Wall Street Journal


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde