Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Barrick Gold souhlasí s odkupem společnosti Randgold Resources za 6 miliard dolarů

Barrick Gold souhlasí s odkupem společnosti Randgold Resources za 6 miliard dolarů

24.9.2018 17:51, ABX*

Kanadská firma Barrick Gold souhlasí s odkupem jejího rivala Randgold Resources za cenu 6 miliard dolarů. Důvodem obchodu je snaha znovu probudit zájem v rámci sektoru, kterému se vyhýbali investoři po letech velkých investic s malou návratností.

Tato dohoda by měla vytvořit světově největší společnost těžící zlato s tržní kapitalizací 18 miliard dolarů, která má řídit některé významné ziskové aktivity v USA a Africe.

Kontrakt také spojí dvě významné osobnosti ve světě těžby zlata: Johna Thorntona, bývalého prezidenta společnosti Goldman Sachs, který řídí firmu Barrick od roku 2014, a Marka Bristowa, který Randgold Resources založil již v roce 1995.

Zdroj: Peter Burger, www.commons.wikimedia.org

Spojení společností následuje po neveselém roce pro sektor těžby zlata, který usiloval o přesvědčení významných investorů o schopnosti sektoru vytvářet dostatek peněz a zvyšovat návratnost pro investory. Produkce Barricku v posledním desetiletí také klesala.

Cena zlata klesla tento rok o 9 % na 1 200 dolarů za trojskou unci (zhruba 31,1 g) a oběma společnostem se tak dařilo méně. Akcie Barricku klesly tento rok o 25 % a akcie Randgoldu o 30 % a to mimo jiné z důvodu mnoha problémů, které společnost potkaly, včetně stávky v jednom z jejích největších dolů a možnosti přísného těžebního zákonu v Demokratické republice Kongo.

Nová společnost bude produkovat 6,5 milionů uncí zlata ročně (unce=28,3495 g), což by mělo být konkurenceschopné množství proti největšímu konkurentovi, společnosti Newmont Mining. Společnost bude mít zalistované akcie v Torontu a New Yorku, což znamená, že Londýnská burza ztratí svou největší zalistovanou společnost, která produkuje zlato.

“Náš průmysl je kritizován za jeho soustředění na krátkou budoucnost, neukázněný růst a malou návratnost investovaného kapitálu“, řekl Mark Bristow. “Nová společnost bude jiná. Jejím cílem bude zajistit v sektoru návratnost a za účelem toho, abychom toho dosáhli, budeme potřebovat mít velice kritický náhled na naši strukturu aktiv a na to, jak řídíme náš business a také musíme být připraveni dělat velká rozhodnutí“.

Rozšířená společnost bude kontrolovat některé světové největší a nejziskovější zlaté doly.

Jak dobře budou John Thornton a Mark Bristow spolupracovat, určí úspěch této dohody, říkají analytici.

Pan Thornton si zachová svou pozici coby výkonný předseda nové společnosti. Pan Bristow bude generální ředitel a bude mít na starost každodenní řízení dolů.

“Naším převažujícím měřítkem úspěchu bude návratnost investic, kterou budeme vytvářet, a ne množství vyprodukovaných uncí“, řekl John Thornton.

Zdroj: Financial Times


David Halman, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,6018123,85619
GBP28,6986330,29137
CHF25,3967526,80625
PLN5,679205,99440

Kompletní informace zde