Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Hampl: Nevím, co by mne mohlo přesvědčit, abych v září nehlasoval pro vyšší sazby

Hampl: Nevím, co by mne mohlo přesvědčit, abych v září nehlasoval pro vyšší sazby

17.8.2018 12:02

Viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl včera v rozhovoru pro ČIA News řekl, že na zářijovém zasedání bankovní rady bude hlasovat pro zvýšení úrokových sazeb a ke změně názoru by ho přiměl pouze silný šok, jako byl např. krach Lehman Brothers.

„Zbývají mi už jen dvě měnová zasedání, a to 26. září a 1. listopadu. Debata o zvyšování sazeb bude relevantní na každém z těch zasedání, dokonce i na některých dalších, kterých se už účastnit nebudu. Za sebe to řeknu opačně – nevím, co by mne mohlo přesvědčit, abych v září nehlasoval pro vyšší sazby. To by muselo být něco opravdu mimořádného, nějaký jednorázový šok. Něco á la krach Lehman Brothers, co úplně mění pohled na fungování finančního světa.“ řekl Hampl, který z důvodu končícího mandátu bude hlasovat jen na následujících dvou měnových zasedání.

Pokud se bude ekonomika vyvíjet podobným způsobem jako doposud, nevyloučil možnost, že zvedne ruku pro zvýšení úrokových sazeb i na listopadovém jednání: „Možné to je, ale nechci předjímat, jak se rozhodne celá bankovní rada. Ale listopad je ještě daleko a věci turbulentní se ještě mohou dít. Pokud však bude vývoj hladký jako doposud, pak cesta ze základního tábora na vrchol, který se jmenuje neutrální úrokové sazby, musí pokračovat. Podle mne není jediný důvod, proč v ní nepokračovat.“

V kompletním rozhovoru k dispozici zde mimo možného vývoje úrokových sazeb viceguvernér probíral témata transparentnosti centrální banky a komunikace tvůrců měnové politiky, vyzdvihl důležitost ekonomického vzdělání a věnoval pár slov k hodnocení kurzového závazku.  

Zdroj: ČNB


Marek Šilhart, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,5307823,78122
GBP28,6820930,27391
CHF25,4458926,85811
PLN5,674345,98926

Kompletní informace zde