Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Makroekonomický výhled: Čeká nás v Turecku měnově - politický experiment v přímém přenosu?

Makroekonomický výhled: Čeká nás v Turecku měnově - politický experiment v přímém přenosu?

13.8.2018 22:19

Tento týden bude pozornost finančních trhů směřována nadále do Turecka, kde se možná schyluje k zajímavému měnově - politickému experimentu v přímém přenosu.

V USA maloobchodní tržby

Tento týden bude, co se makroekonomických zpráv v USA týče, vcelku nezajímavý. Ve Spojených státech stojí za zmínku snad jen středeční report maloobchodních tržeb. Podle konsensu analytiků oslovených agenturou Bloomberg se očekává za červenec meziměsíční růst o 0,1 %. Po očištění o volatilní složky (pohonné hmoty, stavební materiály apod. - control retail sales) se očekává v komparaci s minulým měsícem růst o 0,4 %.

Jednání mezi VB a EU

Ve druhé polovině týdne začnou v Bruselu další jednání ohledně Brexitu mezi zástupci Velké Británie a Evropské Unie. Velká Británie  se v týdnu taktéž dočká dat o zaměstnanosti a inflaci.

V Evropě HDP v ČR, Německu a EMU; CPI v Německu a EMU

V úterý budou zveřejněna data o tempu růstu českého HDP za druhý kvartál. Konsensus analytiků očekává zpomalení meziročního tempa růstu na 2,7 % ze 4,2 % v prvním čtvrtletí. Ve stejný den přijdou data o HDP i v Německu, stejně tak bude ve SRN reportován CPI. Data o HDP posléze vyjdou i pro celou eurozónu.

Za zmínku stojí také páteční report CPI pro eurozónu či čtvrteční PPI pro ČR.

V Turecku se možná schyluje k měnově - politickému experimentu v přímém přenosu; Zdroj: World Economic Forum

Dění v Turecku

Celý investorský svět tak v tomto týdnu bude nadále sledovat zejména vývoj dění v Turecku, kde turecká lira nadále oslabuje (na páru s dolarem již kolem hranice 7 USD/TRY) a vytváří tak další proinflační tlaky; přitom červencová data o růstu spotřebitelských cen ukázala, že inflace se v meziročním vyjádření dostala již na 15,85 %. Turecká centrální banka sice dnes oznámila, že je připravena poskytnout tamním bankám likviditu v případě potřeby (podrobný seznam nástrojů, které dnes TCMB zveřejnila je k dispozici zde), avšak její nezávislost na tureckém prezidentovi Erdoganovi je v očích investorů velmi zpochybňována.

Neo - Fisheriánství v praxi?

Zajímavé tak bude sledovat, zda centrální banka nadále nebude na další oslabování měny a zrychlující se inflační tlaky reagovat prudkým zvyšováním úrokových sazeb (na posledním zasedání TCMB sazby ponechala beze změny), což by naznačovalo vliv tureckého prezidenta Erdogana do rozhodování banky. Erdogan se několikrát nechal slyšet, že dle jeho mínění působí vyšší úrokové sazby v ekonomice proinflačně a otáčí tak kauzalitu považovanou za konsensus napříč veškerými měnově - politickými autoritami ve vyspělých zemích. Erdoganovy výroky zdůrazňující vztah mezi vyššími sazbami a vyšší inflací však v akademickém světě oporu mají, jedná se o tzv. Neo-Fisheriánství, které velmi zjednodušeně tvrdí právě to, co Erdogan ve svých prohlášeních řekl. Tedy, že vyšší úrokové sazby vedou k vyšší inflaci a tou správnou desinflační politikou by tak mělo být naopak snižování úrokových sazeb.

Tématu Neo - Fisheriánství se často věnuje st. louiská pobočka Fedu pod vedením J. Bullarda; Zdroj: St. Louis Fed

Za myšlenkového otce Erdoganova přístupu možná lze považovat prezidentova ekonomického poradce Cemila Ertema, který na obranu Erdoganových výroků zveřejnil článek, ve kterém cituje Johna Cochraneho a Jima Bullarda (prezident St. Louis Fed), kteří se Neo - Fisheriánství věnují (např. zde či zde).

Pokud tedy Erdogan zůstane ve svém postoji konzistentní a bude tlačit na centrální banku, aby úrokové sazby navzdory vysoké inflaci nezvyšovala, svět bude moci pozorovat měnově - politický experiment s Neo - Fisheriánskou myšlenkou v zádech v živém přenosu.

Vývoj měnového páru USD/TRY v posledních třech dnech; Zdroj: Bloomberg

 

Zdroj: St. Louis Fed; Bloomberg; J. Cochrane; Daily Sabah; Ahval News; The Financial Times


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,6018123,85619
GBP28,6986330,29137
CHF25,3967526,80625
PLN5,679205,99440

Kompletní informace zde