Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > OPEC se dohodl na zvýšení těžby ropy o 1 milion barelů

OPEC se dohodl na zvýšení těžby ropy o 1 milion barelů

25.6.2018 15:26

OPEC se v pátek na vídeňské schůzce dohodl na zvýšení těžby o 1 milion barelů ropy denně. Ropa na tuto zprávu v pátek reagovala růstem zhruba o 3 procenta. Ukázalo se totiž, že dohodnuté zvýšení o 1 milion je o třetinu nižší, než co Saudská Arábie původně požadovala. Dále se ukazuje, že mnoho zemí kartelu OPEC nebude schopno těžbu efektivně zvýšit, a proto skutečné zvýšení těžby by mohlo být v rozmezí 600 000 až 800 000 tisíc barelů, a to zejména zeměmi s volnou produkční kapacitou, jako jsou Saudská Arábie, Spojené arabské emiráty a Kuvajt.

Otázkou tedy zůstává, jakým způsobem bude zvýšení těžby rozprostřeno mezi jednotlivé členy kartelu. Jedním z možných přístupů by bylo jednoduše snížit těžební limity těch zemí, které z různých důvodů těží méně, než musí a naopak zvýšit limity zemí s volnou těžební kapacitou. Nicméně je nepravděpodobné, že s podobným přístupem budou souhlasit země jako Venezuela.

V tomto ohledu je také velmi diskutabilní, o kolik Saudské Arábie může produkci zvýšit a o kolik ji skutečně  navýší, neboť ta si snížení množství těžené a exportované ropy vynahradila zvýšením exportu ropných produktů. Za první 4 měsíce tohoto roku Saudové exportovali denně průměrně 1,83 milionu barelů ropných produktů, zatímco ve stejném období roku 2017 to bylo jen 1,39 milionu.

I přes zvýšení těžby analytici očekávají, že ropný trh zůstane po zbytek roku relativně napjatý, a to zejména kvůli neočekávaným výpadkům těžby ve Venezuele, Angole, Libyi a Nigérii. Americké sankce na Írán by mohly omezit exporty íránské ropy v řádu stovek tisíc barelů.

K dalšímu výpadku produkce došlo před několika dny v Kanadě, kde je mimo provoz největší komplex na těžbu ropných písků Syncrude, jehož produkční kapacita je až 360 tisíc barelů. Těžební zařízení bude mimo provoz nejméně celý července.  Předpokládá se, že uvolněnou kapacitu kanadské ropovodní sítě dočasně zaplní těžká západní kanadská ropa Western Canadian Select (WCS), což by mohlo snížit cenový spread mezi WCS a americkou ropou WTI. V pátek ropa WCS posílila o 8 % na 41,08 dolarů, což je aktuálně o 28 dolarů méně, než za kolik se prodává WTI.

Venezuelská produkce ve volném pádu

Země s největšími zásobami ropy na světě se již několik let potýká s vážnými ekonomickými problémy, pod nimiž trpí a venezuelský ropný sektor.  Zatímco v roce 2016 země těžila 2,15 milionu barelů denně, v květnu tohoto roku to bylo podle zdrojů společnosti S&P Global Platts jen 1,4 milionu barelů. Podle EIA se venezuelská produkce bude dále během roku propadat kvůli odchodu kvalifikované pracovní síly, podinvestovanosti a velikému zadlužení.

Zdroj: Reuters, Bloomberg, Oilprice, CNBC


Marek Šilhart, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde