Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Americké banky zvládly první kolo stress testů Fedu

Americké banky zvládly první kolo stress testů Fedu

22.6.2018 14:25, MS, GS

Americké banky zvládly první kolo stress testů Fedu. Nízké hodnoty klíčových ukazatelů jen mírně nad požadovanými však zaznamenaly investiční banky Goldman Sachs a Morgan Stanley.

Banky prošly bez větších problémů

Americké banky prošly prvním kolem tamních stress testů, ačkoliv velké investiční banky Goldman Sachs a Morgan Stanley zaznemenaly nejnižší hodnocení v klíčovém měřítku finanční stability. Očekává se tak, že banky ve Spojených státech vyplatí svým akcionáům v následujícím roce v součtu rekordní částku.

Nízké hodnoty jednotlivých ukazatelů u Goldman Sachs a Morgan Stanley

Fed zveřejnil zprávu, kde píše, že 35 největších amerických bank mají dostatečně odolnou bilanci tak, aby se dokázaly vypořádat s typem finančního kolapsu, jaký přišel roku 2008. Z jednotlivých velkých amerických bank stojí za zmínku nízké hodnoty ukazatele poměru vlastních zdrojů na celkových aktivech (neboli pákový poměr), kdy obě banky reportovaly tyto ukazatele jen mírně nad 3% regulátorem požadovanou úrovní. Goldman Sachs vykázala 3,1 %, Morgan Stanley 3,3 %. 

Prvně zmíněná banka se ke čtvrtečnímu zveřejnění stress testů vyjádřila v tom smyslu, že její kapitálová přiměřenost je vyšší, než jakukazují stress testy a že ty nerelektují reálnou situaci banky. Banka dodala, že se zaměstnanci Fedu plánuje diskutovat modely, které jsou k testování používány. Goldman Sachs zaznemanala i další sledované kritérium kapitálové přiměřenosti tier 1 (CET 1) nejnižší ze všech velkých amerických bank, což dokládá níže vložené grafické srovnání.


Zdroj: The Financial Times

Namodelový nejhorší scénář se pro tento rok ztížil

Banky v testech obstály i přesto, že Fed pro tento rok zhoršil namodelovaný nejhorší možný scénář. Podle používaných modelů nejhorší scénář generoval míru nezaměstnanosti ve Spojených státech na 10 %, propad akciového trhu o zhruba dvě třetiny a pokles cen nemovitostí o 30 %. Model simuloval taktéž těžkou recesi na území eurozóny, Velké Británie a Japonska.

Banky čeká ještě druhé kolo testování.

Zmiňované banky po zveřejnění stress testů v předobchodní fázi mírně klesají. Goldman Sachs konkrétně odepisuje 0,22 %, Morgan Stanley posléze 0,38 %.

 

Zdroj: The Financial Times, Fed


František Mašek, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,6018123,85619
GBP28,6986330,29137
CHF25,3967526,80625
PLN5,679205,99440

Kompletní informace zde