Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Komentář ČNB k inflaci: CPI v květnu mírně nad odhadem prognózy

Komentář ČNB k inflaci: CPI v květnu mírně nad odhadem prognózy

11.6.2018 17:13

ČNB zveřejnila svůj tradiční komentář k inflaci. CPI byl v květnu mírně nad odhadem prognózy. Odchylka způsobena zejména cenami pohonných hmot a potravin.

Ředitel měnové sekce T. Holub; Zdroj: ČNB

Inflace nad odhadem prognózy

Česká národní banka dnes zveřejnila tradiční komentář ke zveřejněným údajům o vývoji inflace za květen tohoto roku. Data o meziročním růstu spotřebitelských cen ukázala mírně rychlejší tempo růstu, než jaké v prognóze očekávala prognóza ČNB. Inflace se tak po slabších datech za minulé měsíce vrátila nad cíl centrální banky. Po očištění o dopady změn nepřímých daní spotřebitelské ceny v minulém měsíci vzrostly o 2,1 %.

Odchylka inflace oproti prognóze ČNB směrem nahoru byla podle ředitele sekce měnové Tomáše Holuba dána zejména vyšším než očekávaným meziročním růstem cen pohonných hmot a potravin. Tedy dvou volatilních položek, o které se upravuje jádrová inflace. Ta sice k mírně vyšší inflaci v komparaci s prognózou přispěla také, avšak o mnoho slabší vahou.

Mzdová dynamika a vliv dovozních cen

Tomáš Holub píše, že květnová inflační data jsou ČNB vyhodnoceny jako mírně proinflační riziko stávající prognózy. Podle té nadále zůstávají domácí inflační tlaky silné, zejména z titulu mzdové dynamiky. Tyto tlaky by sice podle T. Holuba měly slábnout, avšak zpomalovat bude podle očekávání ČNB i pokles dovozních cen, což by naopak mělo působit protisměrně (ve směru vyšší inflace).

Do dovozních cen se v tomto roce promítá předchozí posilování české koruny. Stabilní růst výrobních cen v zahraničí spolu s očekávaným citelným zpomalením tempa posilování kurzu koruny by v příštím roce podle T. Holuba mělo vést opětovně ke zvyšování dovozních cen.

V roce 2018 inflace dle prognózy nad cílem, na horizontu měnové politiky by se měla navracet na cíl shora

Podle stávající prognózy se inflace v průběhu roku 2018 bude nadále nacházet mírně nad cílem ČNB. Na horizontu měnové politiky (3Q a 4Q 18) by se měla i z titulu výše zmíněného vlivu dovozních cen shora navracet do těsné blízkosti 2% cíle.

 

Vývoj inflace podle stávající prognózy ČNB na horizontu měnové politiky; Zdroj: ČNB

 

Zdroj: ČNB

 


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde