Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Fed včera navrhl změny Volckerova pravidla regulující podnikání amerických bank

Fed včera navrhl změny Volckerova pravidla regulující podnikání amerických bank

31.5.2018 11:08

Fed včera navrhl změny Volckerova pravidla regulující podnikání amerických bank. To vzniklo jako součást Dodd - Frankova zákona po krizi.

 

Volcker rule vzniklo v reakci na poslední finanční krizi

Američtí regulátoři v čele s centrální bankou začali uvolňovat podmínky tzv. Volckerova pravidla, které reguluje podnikání komerčních bank se záměrem omezení rizikovosti bankovního podnikání. Volckerovo pravidlo bylo utvářeno v kooperaci s bývalým předsedou Rady guvernérů Fedu Paulem Volckerem jakožto reakce na poslední finanční krizi z let 2007 až 2009. Hlavním bodem dlouhého a komplexního souboru pravidel byla snaha omezit spekulace komerčních bankovních domů na vlastní účet tak, aby se již jejich problémy nemusely v budoucnu řešit sanací daňových poplatníků. Kromě omezení na spekulace na vlastní účet s investičními instrumenty a komoditami uvalilo pravidlo i podmínky na maximální objemy, které mohou komerční banky investovat do hedge fondů a neveřejně obchodovatelných společností.   Volckerovo pravidlo je součástí Dodd - Frankova zákona vzniklého v roce 2010.

Návrhy na změkčení

Včera Fed zveřejnil návrh na změny Volckerova pravidla. Jednou z klíčových změn by měla být větší volnost v oblasti market makingu, který byl samozřejmě i dosud spolu např. s obchody se státními dluhopisy z omezení obchodů na vlastní účet vyňat. Změny by se měly týkat i časového testu, od kterého jsou držené pozice považované za majetek banky. Současný předseda Rady guvernérů Fedu Jay Powell ke změnám řekl, že cílem je „nahradit příliš složité a neefektivní požadavky zjednodušeným souborem požadavků ".

Velké americké banky Volckerovo pravidlo dlouhodobě kritizují jakožto přílišně komplexní a omezující. Prezident Spojených států Donald Trump v minulosti několikrát kritizoval celý pokrizový zákon Dodd - Frank.

Ve středu zveřejněný návrh se zaměřuje zejména na snížení regulací pro menší banky. Zásadnější změny by se tak měly týkat zejména institucí s menším objemem obchodů. Pro velké bankovní domy bude podle většiny analytiků navrhovaná úprava Volckerova pravidla nadále nedostatečná. Šéf regulace Fedu Randal Quarles řekl, že změny vnímá jako důležtý milník, avšak ne konec práce na Volckerově pravidle.

 

Zdroj: The Financial Times, Fed


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5833325,94767
USD23,0931824,37482
GBP28,7161430,30986
CHF25,4162126,82679
PLN5,663685,97802

Kompletní informace zde