Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Viceguvernér ČNB M. Hampl: Měli bychom sazby zvyšovat k rovnovážným úrovním

Viceguvernér ČNB M. Hampl: Měli bychom sazby zvyšovat k rovnovážným úrovním

21.5.2018 13:50

Viceguvernér ČNB Mojmír Hampl se v rozhovoru pro magazín Týden vyjadřoval o měnové politice ČNB, ale i o Donaldu Trumpovi.

Zdroj: ČNB

 

Sazby by měly jít nahoru rychleji

Dnes vyšel v magazínu Týden rozhovor s viceguvernérem České národní banky (ČNB) Mojmírem Hamplem. Ten se vyjádřil pro rychlejší zvyšování úrokových sazeb, čímž potvrdil své předchozí výroky i fakt, že na posledním hlasování byl jediným členem bankovní rady, který hlasoval pro zvýšení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu. Česká ekonomika podle něho jede vyšší než konstrukční rychlostí a přehřívá se. „Je správný čas sáhnout na kohoutek a trochu to topení ztlumit,“ hovořil, jak mají centrální bankéři ve zvyku, v přirovnáních viceguvernér. „Myslím si, že když ekonomika jede vyšší než konstrukční rychlostí, měli bychom ji trochu brzdit, a tedy zvyšovat úrokové sazby někam k rovnovážným úrovním,“ upozorňuje Hampl na fakt, že nominální krátkodobá úroková sazba ČNB (2T repo) je v současné chvíli hluboko pod úrovní, kde by se měla nacházet v situaci „rovnovážného stavu“, kdy je ekonomika na potenciálu. ČNB jako odhad reálné rovnovážné úrokové sazby uvažuje 1 %, při připočtení 2% inflačního cíle tak jako nominální úroková sazba konzistentní s přirozenou sazbou a inflací na cíli vychází na 3 % (viz. vztah nominální a reálné úrokové sazby z Fischerovy rovnice). Sazby ČNB jsou přitom v současné chvíli na 0,75 %.

Vývoj koruny po skončení závazku

Hampl se pozitivně vyjadřoval k vývoji koruny po skončení kurzového závazku. Na podzim končící viceguvernér upozorňoval, že kapitál, který sem před skončením závazku přitekl, působí v současné chvíli jako stabilizující prvek. „Během závazku sem proudil kapitál, který ale nyní nemůže jednoduše odtéct. Jestliže sem přicházel kvůli očekávanému zhodnocení koruny, příliš rychlý odchod by naopak korunu poslal dolů. Musí tedy odcházet pomalu, a tím vlastně kurs koruny nenechá kolísat. Celý ten mechanismus, který se takto během kursového závazku vytvořil, je nyní sebestabilizující. Je to velice zajímavé a řekl bych i jedna z lekcí, které si z držení kursového závazku odnášíme, protože jsme s ničím takovým nepočítali. Nebyl to záměr,“ říká viceguvernér.

Vývoj české koruny na páru s eurem po skončení kurzového závazku; Zdroj: Bloomberg

 

Ztráta ČNB a geopolitická rizika

Mojmír Hampl také opětovně zopakoval, že ztráta ČNB bankovní radu netrápí a jedná se pouze o účetní položku. Vyjádřil se i k hrozbě obchodních válek, které zmínil jakožto jedno z geopolitických nebezpečí. „Víte, když sleduji kroky Donalda Trumpa, připomíná mi to takové to primitivní byznysové pojetí obchodu. On do těch jednání jde s tím, že toho druhého musí za každou cenu porazit. Že v obchodu jeden vyhrává a druhý je poražen. Z ekonomie ale víme, že aby se obchod uskutečnil, musí být výhodný pro obě strany. Takže i kdyby to byla nějaká Trumpova snaha o odstranění asymetrie v mezinárodním obchodu, nemyslím, že na to jde správně. Obzvláště když k tomu přidáme to, jak posiluje vládní výdaje a současně hodlá snižovat daně, to už samo o sobě musí nutně vést k prohlubování vnější nerovnováhy americké ekonomiky. Jak na to pak bude reagovat? Dalším ochranářstvím? Tak to pánbůh s námi,“ rozpovídal se o administrativě Donalda Trumpa viceguvernér ČNB.

Novela zákona o ČNB

Rozhovor posléze Hampl uzavřel kladnou odpovědí na dotaz o tom, zda ČNB bude znovu usilovat o přijetí novely zákona o ČNB, který by centrální bance poskytl možnost přísněji regulovat poskytování úvěrů prostřednictvím makroobezřetních nástrojů. Ty prozatím ČNB může používat pouze formou doporučení.

Koruna dnes na páru s eurem na 25,66 EUR/CZK.

 

Zdroj: Týden, Bloomberg


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,6018123,85619
GBP28,6986330,29137
CHF25,3967526,80625
PLN5,679205,99440

Kompletní informace zde