Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Dozorčí rada ČEZu souhlasí s prodejem bulharských aktiv

Dozorčí rada ČEZu souhlasí s prodejem bulharských aktiv

22.2.2018 16:24, BAACEZ

Slova Václava Pačese (informovali jsme zde) potvrdila tisková zpráva ČEZu, ve které je sděleno, že dozorčí rada vyslovila souhlas s prodejem bulharských aktiv společnosti Inercom (o bulharské firmě Inercom již dříve spekulovala média). Konkrétně ČEZ prodává sedm firem: především se jedná o distribuční společnost CEZ Razpredelenie (ČEZ v ní vlastní 67% podíl) a prodejní společnost CEZ Elektro Bulgaria (rovněž 67% podíl). Dále se jedná o firmy CEZ Bulgaria, CEZ Trade Bulgaria, CEZ ICT Bulgaria, Free Energy Project Orešec a Bara Group.

Podle prohlášení ČEZu dojde k podpisu smlouvy v nejbližších dnech. Vypořádání transakce ještě musí podlehnout souhlasu bulharského antimonopolního úřadu. Mezinárodní arbitráž, kterou ČEZ zahájil vůči Bulharsku v červenci 2016, není prodejem dotčena a bude nadále vedena ze strany ČEZ. Dle dřívějších vyjádření ČEZu se výše nároků v arbitráži pohybuje v řádu stovek milionů eur.

Prodej bulharských aktiv se významněji skloňuje již od počátku loňského roku, kdy ČEZ informoval o zájmu několika investorů o tyto aktiva. Loni v květnu pak ČEZ oficiálně zahájil jednání s vybranými zájemci. ČEZ je dlouhodobě nespokojen s podnikáním v Bulharsku, často musel čelit nepříznivému a hůře předvídatelnému regulatovnímu prostředí. Již loni na podzim společnost prodala uhelnou elektrárnu Varna (dle médií údajně za cca 1,3 mld. Kč), o prodeji zbylé hodnotnější části majetku (kam patří zejména distribuce a prodej, kde ČEZ drží 67% podíl) mělo být podle původních plánů rozhodnuto už koncem roku 2017. V polovině loňského prosince pak management ČEZu sdělil, že vede exkluzivní jednání s jedním zájemcem a naznačil, že rozhodnutí o prodeji se může protáhnout i za horizont roku 2017.

Příběh prodeje bulharských aktiv se tak uzavírá posvěcením transakce ze strany dozorčí rady. Hodnota transakce nebyla zveřejněna. Podle vyjádření ČEZu se nabídka společnosti Inercom výrazně pohybuje nad tržní hodnotou prodávaných aktiv stanovenou nezávislým oceněním a výsledná cena překračuje hodnotu vstupní investice (za nákup 67% podílu v distribuční a prodejní společnosti ČEZ v lednu 2005 zaplatil 281,5 mil. EUR). Včetně prodejní ceny pak podle ČEZu celkové 14ti leté podnikání v Bulharsku vykazuje pozitivní výnos.

Dle dřívějších tržních spekulací by se prodejní cena zbylých bulharských aktiv mohla pohybovat v rozmezí 8 – 9 mld. Kč, což bychom vzhledem k provozním ziskům těchto aktiv (roční EBITDA kolem 1,4 mld. Kč) a rizikům souvisejících s podnikáním v Bulharsku, považovali za adekvátní úroveň. Včetně Varny by se pak mohl celkový příjem za bulharská aktiva pohybovat poblíž 10 mld. Kč, což je na cca 7x násobku EBITDA. To je podle našeho názoru rozumná úroveň.

Prodej bulharských aktiv by neměl být pro trh překvapením a měl by ho podle našeho názoru vnímat spíše pozitivně i s ohledem na to, že příjem z této transakce může znamenat solidní finanční polštář pro budoucí dividendu.


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde