Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Makroekonomický výhled pro tento týden

Makroekonomický výhled pro tento týden

5.2.2018 14:21

V tomto týdnu se žádných zásadních makroekonomických dat nedočkáme. Prim hrají indexy nákupních manažerů ve službách či maloobchodní tržby. Sledovány budou proslovy členů FOMC Fedu. Americká centrální banka má od tohoto týdne oficiálně nového předsedu Rady guvernérů.

Makro data

Dnes přišla data o indexech nákupních manažerů ve službách v eurozóně a v Německu. Eurozóna taktéž reportovala maloobchodní tržby. Ty zítra čekají i na Českou republiku spolu s průmyslovou a stavební produkcí. V USA se dočkáme dat o obchodní bilanci. Ve středu přijdou data o německé průmyslové produkci, ve čtvrtek pak o obchodní bilanci. Ministerstvo práce pak ve čtvrtek zveřejní míru nezaměstnanosti v České republice.

Proslovy Dudleyho a Williamse z Fedu

Kromě pokračující výsledkové sezóny v Evropě i v zámoří, bude tento týden investory sledováno i několik proslovů centrálních bankéřů. Ve Spojených státech bude na veřejnosti hovořit několik zástupců centrální banky včetně členů Federálního výboru pro otevřený trh (FOMC), které rozhoduje o nastavení úrokových sazeb. Jedná se navíc o muže, jimž se ve Fedu dostává výrazné vážnosti - prezidenta newyorského Fedu Billa Dudleyho a jeho St. Franciského kolegu Johna Williamse. Investoři budou sledovat jejich tón po pátečních datech z trhu práce, které ukázaly na dynamičtější růst mezd, což trhy okamžitě reflektovaly růstem výnosů.

Vývoj výnosů amerických desetiletých bondů; Zdroj: Bloomberg

Rada guvernérů Fedu má oficiálně nového předsedu

V minulém týdnu oficiálně skončila v roli předsedkyně Rady guvernérů Fedu Janet Yellenová a nahradil jí nový předseda Jerome Powell. Veřejnost od nového předsedy čeká kontinuitu v měnové politice v období Janet Yellenové, tedy umírněné postupné zvyšování cílového pásma pro mezibankovní sazbu Federal Funds Rate. Do Rady guvernérů byl Powell jmenován Barackem Obamou v roce 2012 a na starosti měl bankovní předpisy pro Wall Street. Zajímavostí je, že se po 40 letech se jedná o předsedu Rady guvernérů, který nemá ekonomické vzdělání. Powell je doktorem práv, vystudoval také politické vědy.

Zasedání BOE

Ve čtvrtek bude zasedat Bank of England (BOE). Očekává se, že banka ponechá sazby beze změny.

 

Zdroj: Bloomberg, The Financial Times


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6086225,97438
USD23,1856124,47239
GBP28,8304730,43053
CHF25,3855726,79444
PLN5,700226,01658

Kompletní informace zde