Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Makroekonomické události tohoto týdne: Jednání o daňové reformě v USA či proslov Janet Yellenové

Makroekonomické události tohoto týdne: Jednání o daňové reformě v USA či proslov Janet Yellenové

27.11.2017 14:01

Donald Trump bude v úterý jednat s republikánskými Senátory ohledně podpory jím navrhované daňové reformy. Hlasovat by se mohlo již ve čtvrtek. Ve středu vystoupí před Kongresem Janet Yellenová. Banking Committee posvětí jmenování jejího nástupce Jaye Powella.

Tento týden bude vcelku bohatý na události, které mohou zahýbat makroekonomickým vývojem vyspělých světových ekonomik. Pozornost bude věnována zejména dění ve Spojených státech, kde se bude jednat o plánované daňové reformě. V pozadí však nezůstane ani Fed a předsedkyně Rady guvernérů Janet Yellenová.

Daňová reforma

V úterý by se americký prezident Donald Trump měl sejít s Republikánskými Senátory ohledně diskuze o plánované daňové reformě. O té by se posléze mohlo hlasovat již ve čtvrtek. Návrh administrativy Donalda Trumpa chce prosadit snížení korporátní daně na 20 % z 25 % na do roku 2019. V souvislosti s tím také Trump chce zrušit ustanovení o individuálním mandátu v Obamacare.

Fed a Janet Yellenová

V úterý taktéž US Senate Banking Committee také posvětí jmenování nového předsedy Rady guvernérů Fedu Jay Powell, od kterého se víceméně očekává pokračování trendu měnové politiky uplatňované FOMC za předsednictví Janet Yellenové. Ve středu pak americká centrální banka zveřejní poslední béžovou knihu v tomto kalendářním roce, která by opět měla poskytnout ucelenější obrázek o kondici největší ekonomiky světa.

Yellenová před Kongresem

Ve středu bude odcházející předsedkyně Rady guvernérů Janet Yellenová prezentovat před hospodářským výborem Kongresu ekonomický výhled. Yellenové výstup bude sledovaný zejména z titulu jejích výroků v minulém týdnu, kdy připustila, že slabší dynamika vývoje míry inflace může mít důvody v dlouhodobějších faktorech. Dosud Yellenová hovořila spíše v duchu toho, že nižší míra inflace by měla být pouze přechodnou záležitostí. Poslední rozhodnutí o nastavení cílového pásma pro mezibankovní sazbu federal funds rate pod vedením Yellenové čeká FOMC v prosinci.

Ve čtvrtek jednání OPEC

Ve středu pak také přijdou revidovaná data o vývoji amerického HDP. Podle agentury Reuters se očekává, že americká ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně zrychlila růst na 3,2 %. Ve čtvrtek se pak ve Vídni sjedou členové OPEC (i někteří nečlenové v čele s Ruskem).

 

Zdroj: The Financial Times


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4826225,84138
USD22,8985824,16942
GBP28,5886830,17532
CHF25,0722626,46374
PLN5,663545,97786

Kompletní informace zde