Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Vládní činitelé požádali ČEZ, aby rozpracoval variantu rozdělení skupiny, píše Reuters (+komentář)

Vládní činitelé požádali ČEZ, aby rozpracoval variantu rozdělení skupiny, píše Reuters (+komentář)

25.9.2017 08:42, BAACEZ

Agentura Reuters s informací přišla v pátečních podvečerních hodinách. Podle Reuters vládní činitelé požádali vedení ČEZu o přezkoumání varianty odštěpení distribuce a obnovitelných zdrojů. Návrh má být předložen do konce roku.

Anonymní zdroje blízké situaci v energetické společnosti tvrdí, že představitelé vlády tento týden požádali ČEZ, aby podrobně prozkoumal možnost odštěpení distribuce a obnovitelných zdrojů. Stát by posléze podle těchto zdrojů získal kontrolu nad tradiční energetikou. Rozdělení by dalo vládě plnou kontrolu nad jadernou a uhelnou částí včetně hnědouhelných dolů. Jedná se o část, která má zodpovídat za výstavbu nových jaderných bloků. Návrh je tedy jednou z možností, jak zajistit výstavbu nových bloků jaderných elektráren. Existuje zadání pro ČEZ, ať rozpracuje tu variantu rozdělení a prodeje neprodukční části, ta druhá část by se dala prodat, tvrdí podle agentury Reuters jeden ze zdrojů, který byl podle všeho účasten pondělní schůzky za účasti představitelů vlády ke zmiňované problematice. Účastníci schůzky podle Reuters požádali představitele společnosti, aby návrh předložil do konce tohoto roku, tvrdí zdroje.

Mluvčí ČEZu záležitost nekomentoval, úřad premiéra pouze přišel se strohým prohlášení o tom, že vláda činí kroky, které jsou v souladu s celkovou strategií pro jadernou energetiku. Ministerstva průmyslu a financí situaci dosud nijak nekomentovala. Reuters také zmiňuje, že prezentace, kterou agentura měla k dispozici k vidění, uvádí, že celková transformace ČEZu by měla do státní kasy přinést zhruba 100 miliard korun v případě prodeje celé nově vzniklé firmy. V prezentaci však podle Reuters byly zmiňovány i scénáře, podle kterých by si stát určitý podíl v nové společnosti ponechal.

"Úvahy o možném rozdělení společnosti vnímáme spíše pozitivně pro akcie ČEZ. V té části ČEZu, ve které by byly soustředěny konvenční zdroje (tzn. jaderné a uhelné elektrárny), by stát zřejmě chtěl získat 100% kontrolu s tím, že by se pak mohl postupně věnovat projektu vybudování nových jaderných bloků. Druhá část ČEZu, jenž by obsahovala distribuci a obnovitelné zdroje, a ve které by stát mohl odprodat na burze buď celý svůj podíl či jeho větší část, by podle našeho názoru mohla být pro investory zajímavá a atraktivní, a to jak z důvodu odpadnutí rizika s výstavbou jaderných bloků, tak z důvodu stabilního byznysu s potenciálem stále atraktivní dividendy," říká analytik Fio banky Jan Raška.

Akcie ČEZu uzavřely páteční seanci ve ztrátě 0,62 %.


František Mašek, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,5307823,78122
GBP28,6820930,27391
CHF25,4458926,85811
PLN5,674345,98926

Kompletní informace zde