Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Lael Brainardová z Fedu upozorňuje na potřebnou obezřetnost s dalším zvyšováním sazeb

Lael Brainardová z Fedu upozorňuje na potřebnou obezřetnost s dalším zvyšováním sazeb

5.9.2017 16:45

Brainardová, která je členkou FOMC, dnes hovořila v New Yorku o vývoji americké ekonomiky a měnové politice Fedu.

Členka Rady guvernérů Fedu Lael Brainardová se přidala k zástupu představitelů americké centrální banky, kteří urgují za zvýšenou obezřetnost při dalším utahování měnových podmínek zvyšováním cílového pásma pro hlavní sazbu mezibankovního trhu federal funds rate. Brainardová se dnes nechala slyšet, že FOMC by mělo s dalším zvyšováním sazeb počkat, dokud nebude zřetelné, že vývoj míry inflace se navrátil na trajektorii směřující k inflačnímu cíli Fedu. Současně členka FOMC vyjádřila obavy ohledně slabého růstu spotřebitelských cen v minulých letech.

Brainardová opět stejně jako její kolegové v posledních měsících upozornila na zjevně nefunkční vztah mezi růstem cen a mírou nezaměstnanosti (Phillipsova křivka). V americké ekonomice existuje zřetelný nesoulad mezi nezaměstnaností, která se pohybuje u své přirozené míry, a nadále pomalým růstem cen, hovořila dnes Brainardová v Economic Club v New Yorku. To posléze podle ní může být problémem zejména v situaci, kdy se inflace již roky pohybuje pod inflačním cílem. Udržitelné dosahování inflačního cíle je pro nás velmi důležité, zejména v souvislosti s nízkou rovnovážnou úrokovou mírou v ekonomice a s tím spojeným omezeným manévrovacím prostorem nad effective lower bound (dolní mez, na kterou centrální banky mohou úrokové sazby v ekonomice efektivně snižovat a stimulovat tak agregátní poptávku).

 

Zdroj: The Financial Times

 

 


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5813825,94562
USD23,0338224,31218
GBP28,6889030,28110
CHF25,3563826,76363
PLN5,701056,01745

Kompletní informace zde