Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Viceguvernér ČNB Hampl nevylučuje, že na dalším zasedání bankovní rady zvedne ruku pro zvýšení sazeb

Viceguvernér ČNB Hampl nevylučuje, že na dalším zasedání bankovní rady zvedne ruku pro zvýšení sazeb

29.8.2017 17:01

Mojmír Hampl to řekl v dnešním rozhovoru pro agenturu Reuters. Hovořil o situaci, v jaké se česká ekonomika nachází, o zpřísňování měnové politiky i o koruně.

Viceguvernér České národní banky (ČNB) dnes řekl, že nevylučuje zvednutí ruky pro další zvýšení sazeb již v září tohoto roku. Debata o zpřísňování měnové politiky bude podle Hampla relevantnní na každém dalším zasedání bankovní rady. Připadá mi, že vzhledem k vývoji, k pozici ekonomiky v cyklu, je úvaha o dalším růstu úrokových sazeb relevantní, řekl dnes Hampl v rozhovoru pro agenturu Reuters. Spíš je teď otázka rychlosti a časování dalšího zpřísňování měnové politiky,“  dodal Hampl posléze. „Zažíváme poměrně unikátní časy. Ekonomika je na mnoha frontách v rovnováze, v jaké dlouho nebyla. Na druhou stranu se mi zdá evidentní, že potom, co jsme uzavřeli produkční mezeru, teď máme růst, který je možná ještě více nad potenciálem. A to znamená rizika opačného typu, to znamená rizika přehřívání na některých trzích,“ vysvětloval Hampl své úvahy o tom, proč další zvýšení sazeb podle něho dostává reálné obrysy ještě do konce roku. Podle Hampla by se nemělo zapomínat, že přirozená reálná úroková míra, se kterou ČNB počítá, je 1 %.

Mojmír Hampl také hovořil o vlivu měnové politiky Evropské centrální banky (ECB) na rozhodnutí bankovní rady ČNB. Podle něho bankovní rada samozřejmě bere politiku ECB v úvahu, avšak dění v eurozóně je v možná současné chvíli o něco méně relevantní než dříve. Hampl také připustil, že úrokové sazby mohou pro ČNB být jedním ze nástrojů pro udržení finanční stability. Viceguvernér ČNB v souladu s výroky bankovní rady nadále považuje kurz koruny za možný zdroj nejistoty pro měnovou politiku.

Koruna v reakci na výše zmíněné Hamplovy výroky posílila. V současné chvíli je na 26,09 EUR/CZK.

 

Zdroj: Reuters


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde