Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Bank of America Merrill Lynch očekává, že ČNB zvýší sazby již v srpnu, koruna dnes prudce posílila

Bank of America Merrill Lynch očekává, že ČNB zvýší sazby již v srpnu, koruna dnes prudce posílila

19.7.2017 12:44

Slova ekonomky Bank of America Merrill Lynch Mai Doanové se však příliš neshodují s posledními prohlášeními členů bankovní rady ani s posledním zveřejněným zápisem z jednání bankovní rady.

Koruna dnes prudce posílila po zprávě o tom, že Bank of America Merrill Lynch (BoAML) očekává růst sazeb již na dalším měnovém zasedání bankovní rady. Podle ekonomky BoAML Mai Doanové trh podceňuje blízké zvýšení úrokových sazeb. Očekáváme první zvýšení sazeb již 3. srpna a posléze čekáme zvyšování hlavní úrokové sazby každý kvartál dokud se sazba nedostane v roce 2018 na 1 %, říká ve zprávě Doanová. Posléze přidala, že očekávané zvýšení sazeb v srpnu je podle ní podmíněno tím, že koruna zůstane blízko hranice 26 korun za euro v průběhu příštích dvou týdnů.

Toto vyjádření ekonomky Bank of America však příliš nekoresponduje s výroky členů bankovní rady ČNB ani s posledním zveřejněným zápisem z jednání bankovní rady. Ze zápisu se minulý týden po zveřejnění potvrdilo, že růst úrokových sazeb je pravděpodobný v souladu s prognózou ČNB ve třetím kvartále. Zápis z měnového zasedání však ohledně růstu sazeb přeci jen již nepůsobil tak jednoznačně jako na tiskové konferenci Jiřího Rusnoka na konci června. Zaznívala i slova o pozdějším zvyšování. Z minutes ČNB šlo také vyčíst, že bankovní rada považuje za přetrvávající zdroj nejistoty kurz české koruny. Podle zápisu z posledního jednání ČNB v důsledku zavírání korunových pozic investorů v podmínkách chybějící protistrany očekávala, že koruna může být v příštích kvartálech slabší oproti prognóze. Silnější posilování koruny by tak růstu sazeb naopak v takovém případě nenahrávalo.

Koruna dnes silně posilovala, v současnosti se drží na 26,03 za euro.

Koruna se po skokovém posílení drží u hranice 26,03 za euro.; Zdroj: Bloomberg

 

Zdroj: Bloomberg, ČNB


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5833325,94767
USD23,0931824,37482
GBP28,7161430,30986
CHF25,4162126,82679
PLN5,663685,97802

Kompletní informace zde