Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Podle ČNB může být koruna v příštích kvartálech slabší oproti prognóze

Podle ČNB může být koruna v příštích kvartálech slabší oproti prognóze

11.7.2017 10:44

To může být důsledkem zavírání korunových pozic investorů. Tento názor zazněl na posledním měnovém zasedání bankovní rady, které žádné výraznější překvapení nepřineslo.

Dnes byl zveřejněn zápis z posledního měnového zasedání bankovní rady České národní banky (ČNB), na kterém ČNB podle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny. Ze zápisu vyplývá, že členové bankovní rady považují data přicházející z české ekonomiky za příznivá. Rada se shodla, že prognóza se velmi dobře naplňuje. V diskuzi po prezentaci situační zprávy se bankovní rada shodla na tom, že bilance rizik stávající prognózy je vychýlena lehce proinflačním směrem. To zejména díky výraznějšímu růstu domácí ekonomické aktivity a mezd, což se promítá do vyšší jádrové inflace oproti prognóze.

Již na tiskové konferenci po měnovém zasedání guvernér Jiží Rusnok zmiňoval, že v souladu s prognózou je taktéž růst úrokových sazeb již ve třetím kvartále a posléze v průběhu roku 2018. Zároveň však na zasedání zazněl názor, že před zvyšováním sazeb je třeba mít potřebnou jistotu o robustnosti domácích inflačních tlaků, které by tak měly převážit případné zahraniční desinflační tlaky. Bylo také zmíněno, že růst sazeb by mohl nastat i později, než naznačuje prognóza. Náklady předčasného zpřísnění měnové politiky jsou totiž nadále vyšší než náklady pozdějšího utahování měnové politiky. Tento názor však pravděpodobně v bankovní radě nepřevažuje, tudíž zápis nadále indikuje spíše růst sazeb již ve třetím kvartále. Zápis z měnového zasedání však ohledně růstu sazeb přeci jen již nepůsobí tak jednoznačně jak působila tiskové konferenci Jiřího Rusnoka před dvěma týdny.

Z minutes ČNB také lze vyčíst, že bankovní rada považuje za přetrvávající zdroj nejistoty kurz české koruny. Podle ČNB tak v důsledku zavírání korunových pozic investorů v podmínkách chybějící protistrany může koruna být v příštích kvartálech slabší oproti prognóze.

Členové bankovní rady se také shodovaly, že budoucí zvyšování úrokových sazeb pomůže ke zmenšení rizik spojených s nárůstem hypotečních úvěrů.

 

Zdroj: ČNB


František Mašek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5940325,95897
USD22,9851724,26083
GBP28,6052230,19278
CHF25,2542126,65579
PLN5,704556,02115

Kompletní informace zde