Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Rozhodnutí o prodeji bulharských aktiv ČEZu padne ve druhé polovině roku, říká Pleskač (+komentář)

Rozhodnutí o prodeji bulharských aktiv ČEZu padne ve druhé polovině roku, říká Pleskač (+komentář)

25.5.2017 16:06, BAACEZ

Člen představenstva dnes na Reuters Summitu hovořil také o obnovitelných zdrojích a popřel, že by firma pracovala na případném rozdělení v budoucnu.

Člen představenstva ČEZu Tomáš Pleskač dnes na Reuters Summitu prozradil, že mezi vážnými zájemci o koupi bulharských aktiv jsou bulharští i zahraniční investoři. Pleskač také řekl, že rozhodnutí o prodeji padne ve druhé polovině roku. O tom, kdo by měl patřit mezi finální zájemce informoval v polovině května bulharský týdeník Capital. „ČEZ oficiálně potvrdil zahájení jednání s vybranými zájemci o bulharská aktiva již v polovině května. Původní indikace plynoucí z agenturních zpráv hovořily o tom, že by mohlo být rozhodnuto již v průběhu června. Nakonec tedy k rozhodnutí zřejmě dojde ve druhém pololetí. Je patrné, že ČEZ není pod tlakem a nechává si prostor pro důkladné posouzení nabídek,“ říká analytik Fio banky Jan Raška.

Pleskač mimo to oznámil, že polostátní gigant je ve finální fázi vyjednávání ohledně akvizice projektu obnovitelného zdroje v Německu. Podle Pleskače chce také ČEZ do roku 2020 rozšířit portfolio obnovitelných zdrojů o 400 MW. „Postupné navyšování instalované kapacity v obnovitelných zdrojí je jednou ze strategií ČEZu. Společnost již dříve indikovala, že se chce zaměřovat zejména na projekty větrných elektráren v blízkém regionu (zejména Německo), a to jak na již vystavěné větrné parky, tak na projekty ve fázi developmentu. Prvními investicemi tohoto charakteru byly akvizice německých větrných parků o instalovaném výkonu téměř 100 MW z konce loňského roku. Tyto větrné elektrárny již letos přispívají do výsledků ČEZu, management očekává jejich letošní příspěvek do produkce kolem 230 GWh a do EBITDA kolem 0,4 mld. Kč. Dnešní slova Tomáše Pleskače nejsou překvapivá a hodnotíme je neutrálně,“ doplnil Raška.

Tomáš Pleskač také potvrdil, že firma v současné době nepracuje na možnosti případného rozdělení v budoucnu.

Akcie ČEZu se dnes na pražské burze obchodují na nule při 447,60 korun za akcii.

 

Zdroj: Reuters


František Mašek, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,6018123,85619
GBP28,6986330,29137
CHF25,3967526,80625
PLN5,679205,99440

Kompletní informace zde