Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Nižší teploty v USA a Evropě podporují cenu zemního plynu a ropy

Nižší teploty v USA a Evropě podporují cenu zemního plynu a ropy

29.12.2015 10:43

Zemní plyn

Předpovědi o nižších teplotách v USA a v Evropě výrazně podpořily cenu zemního plynu. Futures na americký zemní plyn skokově vzrostly za týden o více než 25 %, přesto je cena zemního plynu blízko úrovní zaznamenané před měsícem. Obchodníci se zemním plynem růst ceny komentují výrazným uzavíráním krátkých pozic, které ale nemusí být u konce, pokud venkovní teploty budou nadále klesat. Na druhé straně upozorňují, že je konec roku a nižší zobchodovaný objem, který může mít na obchodování dopad. O článku, který pojednává o důvodech, proč cena zemního plynu se pohybuje na víceletých minimech je k dispozici zde.

Následující graf ukazuje vývoj ceny zemního plynu za posledních 6 měsíců.

Ropa

V případě ropy nižší teploty rovněž podporují cenu, protože se zvyšuje poptávka po topném oleji. Na druhé straně nabídka ropy je a nějakou dobu bude nadále vysoká a pravděpodobně v příštím roce bude ropy ještě více díky Íránské produkci.

Meteorologické údaje agentury Reuters ukazují, že průměrné teploty v Evropě by měly klesnout z 6,5 °C nad sezónně běžnou úrovní na 2 °C do začátku ledna. Ropa podle řady analytiků nemá důvod výrazně růst, ačkoliv nevylučují krátkodobé zisky. Analytici z JBC Energy oznámili, že poptávka v Evropě v říjnu po rafinérských produktech se meziročně snížila, zatímco růst po dieselu a benzínu se v Číně zpomalil.

Zajímavostí je, že WTI se obchoduje mírně nad cenou Brent, když se uvolnil zákaz exportu ropy z USA. Nicméně je otázka, zda po americké ropě bude ve světě poptávka, obzvláště s prémií vůči benchmarku Brent.

V příštím roce bude důležité sledovat vývoj produkce ropy z břidlic v USA, kde se očekává další pokles v řádu stovek tisíců barelů za den. Konkrétně institut ClipperData očekává pokles o 500 tisíc barelů denně. Na druhé straně podle vyjádření Íránu by se jeho produkce měla zvýšit až o 1 mil. barelů denně a očekává se, že i zbylí členové kartelu OPEC budou produkci navyšovat.

Zdroj: Reuters


Vojtěch Cinert, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde