Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Jsou vysoké importy ropy do USA indikací nedostatku skladovacích prostor ve zbytku světa?

Jsou vysoké importy ropy do USA indikací nedostatku skladovacích prostor ve zbytku světa?

18.12.2015 16:22

Cena ropy WTI po růstu na začátku týdne ve středu obnovila svůj pokles poté, co americký úřad EIA oznámil růst zásob ropy o více než 4 mil. barelů. Ačkoliv jsou známé indikace o tom, že v oblasti Mexického zálivu čekají na odbavení tankery podstatně delší dobu než je obvyklé, tak podle průzkumu agentury Bloomberg se ve středu očekával pokles zásob. Růst zásob pro některé obchodníky s ropou nebyl vůbec překvapením, protože lze očekávat vyšší frekvence odbavení tankerů, které v oblasti Mexického zálivu čekají. Nyní se nabízí klíčová otázka, zda importy ropy budou nadále neobvykle vysoké nebo se jednalo o krátkodobý výkyv a zásoby ropy budou v příštích týdnech klesat, což by se mělo pozitivně projevit na ceně ropy.

Importy ropy do USA v minulém týdnu vzrostly na 8,3 mb/d, zatímco před měsícem importy činily 7 mb/d. Importy se zvyšují nejvyšším tempem od září 2013 a většina dodatečné ropy je odbavena v oblasti Mexického zálivu.

Načasování a umístění tankerů je neobvyklé, protože rafinérie a obchodníci se snaží minimalizovat zásoby v Mexickém zálivu, aby se vyhnuly placení daní uvalené na zásobníky státem Texas a Louisiana.

V zimě a v létě je běžné, že zásoby ropy klesají, protože rafinérie zpracovávají nejvíce ropy kvůli sezónní poptávce. V létě je vyšší poptávka po benzínu, zatímco v zimě po topném oleji a dalším produktům.
Nicméně letošní zima je neobvykle mírná, což snižuje poptávku po topném oleji, tím se snižují marže rafinériím a trh tedy očekává, že zásoby ropy a rafinérských produktů budou nadále růst. Mírná zima se negativně projevuje i v cenách zemního plynu, o kterém jsme psali v tomto článku.
Na druhé straně rafinérie přesto zpracovávají sezónně rekordní objem ropy, jak ukazuje následující graf. Můžeme vidět, že poptávka po ropě ze strany rafinérií by měla v příštích měsících sezónně klesat.

Importy ropy z Kanady pomocí ropovodů nebo vlakem jsou poměrně stabilní, zatímco importy ropy pomocí tankerů jsou velice variabilní. Supertanker (VLCC) má kapacitu 2 mil. barelů a poté, co přijede do přístavu a je odbaven celním úřadem, tak je zaznamenán ve statistikách zásob ropy, které EIA zveřejňuje každou středu.
Načasování příjezdu tankerů a odbavení celním úřadem má tedy často rozhodující dopad, zda zásoby v daném týdnu budou klesat nebo růst.

Neobvykle vysoké importy v určitém týdnu jsou obvykle následovány výrazným poklesem importů v příštím týdnu kvůli načasování příjezdu. Nicméně importy rostou již čtvrtým týdnem, což je neobvyklé. V oblasti Mexického zálivu se odbaví ekvivalentně 14 supertankerů za týden, zatímco dříve se jednalo o 9 tankerů.

Většina dodatečné ropy pochází ze Saudské Arábie (2 tankery za týden navíc), Mexika (1-2 tankery navíc), Venezuely (1 tanker navíc) a Iráku (1 tanker navíc). Následující graf ukazuje vývoj týdenních importů ropy z jednotlivých zemí.

Podle analytika Johna Kempa z agentury Reuters důvod není zřejmý. Často se jednalo o to, že tankery se zpozdily kvůli dopravě (zajímavostí je, že i na moři u přístavů lze zaznamenat dopravní zácpu).

Druhým důvodem může být využívání zásobníků na americké pevnině, protože jsou lépe dostupné a levnější než v Evropě nebo Asii. O rozdílech v cenách měsíčních kontraktů jsme informovali a tyto rozdíly zajišťují, že je ziskové ropu skladovat. Rozdíly v měsíčních kontraktech se nyní v průměru pohybují na úrovni 1 dolar mezi každým kontraktem v příštích 6 měsících. Což více než pokrývá náklady na skladování v zásobnících na pevnině.

Současný růst importů do USA může být indikací, že na trhu dochází k nedostatku skladovacích prostor v jiných částech světa. V tomto případě lze očekávat, že importy budou nadále vysoké nebo můžou i nadále růst i v 1Q 2016.
Na druhé straně se může jednat o krátkodobou strategii obchodníků související s využíváním vysokých rozdílů v kontraktech. V tomto případě by se importy v následujících týdnech mohly vrátit na nižší úrovně.

Zdroj: EIA, Reuters, @JKempEnergy


Vojtěch Cinert, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6504626,01854
USD22,8294924,09651
GBP28,7939830,39202
CHF25,1982626,59674
PLN5,705526,02218

Kompletní informace zde