Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Boeing zvažuje výstavbu továrny v Číně, nový armádní model vstupuje do finální fáze testování

Boeing zvažuje výstavbu továrny v Číně, nový armádní model vstupuje do finální fáze testování

23.9.2015 12:00, BA

Boeing zvažuje výstavbu historicky první továrny v Číně

Americký výrobce letadel Boeing zvažuje výstavbu nové továrny pro dokončující práce v Číně. Zprávu ve včerejším prohlášení v rámci letecké konference v Seattlu přinesl CEO společnosti Dennis Muilenburg. Nová továrna, o jejíž výstavbě Boeing aktuálně jedná, by měla sloužit k finálním pracím na modelu 737. Společnost by se tak přiblížila čínským zákazníkům, ke kterým v letošním roce proudí čtvrtina všech „jednouličkových“ modelů vyrobených společností Boeing.

Konkurenční výrobce letadel Airbus, který pokrývá přibližně polovinu čínského trhu, již svoji linku v této asijské zemi má. Od roku 2009 provozuje továrnu ve městě Tianjin, odkud východním zákazníkům dodává své modely A320.

Analytici očekávají, že Čína bude v následujících dvaceti letech potřebovat nová letadla v celkové hodnotě 1 bilion amerických dolarů. Čínská továrna by mohla posílit pozici společnosti ve vyjednávání s asijskými odběrateli.

Šéf odborů společnosti Boeing se však staví k výstavbě nové továrny spíše kriticky. Obává se propuštění části zaměstnanců v USA a požaduje od vedení společnosti garance, že se tak nestane.

Model KC-46 vstupuje do finální fáze testování

Dle pentagonu vstoupí nový model určený k doplňování paliva stíhaček do závěrečné fáze testů tento pátek. Testování, které by mělo trvat přibližně 4 měsíce, rozhodne o osudu zakázky za 50 mld. USD.

Společnost má s uvedením nového armádního letounu problémy. Ty se projevily jak na osmiměsíčním zpoždění, tak na zvýšených výdajích na vývoj nového modelu, který vychází z civilního stroje 767. Náklady vzrostly oproti původnímu plánu o 1,26 mld. USD. Z toho 835 mil. USD vydala společnost na změny designu a funkce palivového systému v červenci letošního roku.

Hlavním předmětem chystaného testování bude funkce doplňování paliva do pěti různých typů stíhaček využívaných americkou armádou. Letové testy bez funkce doplňování paliva již model splnil v prosinci loňského roku.

Americká armáda do dubna 2016 rozhodne o kontraktu na dodání nových letadel. V případě, že letoun projde všemi testy, armáda by v první fázi měla objednat 18 letadel s termínem dodání v srpnu 2017.

Akcie

Cena akcií společnosti Boeing (BA) klesla od historického maxima z února letošního roku o necelou čtvrtinu. Včerejší seanci titul uzavřel na úrovni 134 USD (-1,5 %). Tržní kapitalizace společnosti přesahuje 90 mld. USD.

Zdroj: The Wall Street Journal, Reuters, Yahoo Finance


Tomáš Spousta, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde