Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > NWR oznámilo první kroky vedoucí k restrukturalizaci kapitálu, definitivní dohoda však uzavřena není

NWR oznámilo první kroky vedoucí k restrukturalizaci kapitálu, definitivní dohoda však uzavřena není

2.6.2014 14:02, BAANWRUK

Těžební společnost NWR dnes oznámila rámcovou dohodu s výborem držitelů zajištěných dluhopisů (dluhopisy v objemu 500 mil. EUR splatných v roce 2018) a nezajištěných dluhopisů (v objemu 275 mil. EUR splatných v roce 2021) a rovněž s majoritním akcionářem BXR Mining B.V. ohledně restrukturalizace kapitálu, resp. dluhu.

Mezi hlavní body dohody patří snížení nominální hodnoty dluhopisů ze současné úrovně 775 mil. EUR na 450 mil. EUR, tedy snížení dluhu o 42 %. Dále byl ujednán možný úpis nového kapitálu až do objemu 185 mil. EUR. Konkrétně majoritní akcionář společnosti, firma BXR, přislíbil posílit kapitál o 75 mil. EUR, dalších 50 mil. EUR je přislíbeno od části držitelů dluhopisů a 35 mil. EUR by mělo mít podobu seniorní úvěrové facility (tento kapitál by měl být opět přislíben od určité části držitelů dluhopisů). Pro zbylých 25 mil. EUR prozatím NWR nemá žádného upisovatele. Nad rámec tohoto společnost dále uvažuje získat formou úpisu nových akcií dalších alespoň 100 mil. EUR.

NWR ve svém prohlášení uvádí, že výše nastíněná rámcová dohoda získala podporu více než 56 % držitelů zajištěných dluhopisů, 25 % držitelů nezajištěných dluhopisů a majoritního akcionáře BXR.

Na první pohled nahlížíme na tuto rámcovou dohodu restrukturalizace kapitálové struktury, resp. dluhu spíše pozitivně. Navržené snížení dluhu o 42 % na 450 mil. EUR (hlavní „cut" by se měl týkat nezajištěných dluhopisů, a to kolem 75 %, u zajištěných dluhopisů by měl být cca 25 %) hodnotíme jako vcelku dostačující a mělo by to posílit hotovostní pozici prostřednictvím nižších nákladů na obsluhu dluhu. Navíc bylo dojednáno oddálení splatnosti dluhopisu 2018 o dva roky, tedy do roku 2020. Navržené posílení kapitálu až o 185 mil. EUR rovněž, z pohledu budoucího fungování společnosti, hodnotíme jako dostatečné, když jsme dříve odhadovali, že bude potřeba upsat nový kapitál alespoň v objemu 100 mil. EUR, tak aby si společnost zajistila dostatek finančních prostředků na rok 2015. Na letošní rok by ještě NWR mělo vystačit s hotovostí, kterou aktuálně má na účtech (ke konci března společnost vykazovala hotovost 159 mil. EUR).

Na druhou stranu výše uvedenou dohodu stále chápeme jako určitý návrh, jako určitý první rámec, jenž není definitivně schválen. Ze samotného vyjádření společnosti NWR vyplývá, že navržená dohoda je podmíněná a bude potřeba širšího konsensu ze strany zúčastněných stran. Podle našeho názoru bude ještě potřeba širšího konsensu ze strany držitelů dluhopisů. Na druhou stranu vnímáme pozitivně příslib úpisu nového kapitálu ze strany majoritního akcionáře BXR ve výši 75 mil. EUR.

Společnost NWR uvedla, že proces restrukturalizace kapitálu, resp. dluhu by chtěla mít dokončený do konce letošního září. Je patrné, že stávajícím (minoritním) akcionářům bude hrozit významné naředění akciových podílů, a to i když budou participovat na úpisu nových akcií. A to jednak z důvodu výše uvedeného přislíbeného úpisu ze strany majoritního akcionáře a ze strany části držitelů dluhopisů a jednak z důvodu předpokládané existence konvertibilních dluhopisů, které by měly vzniknout v případě, že skutečně dojde ke „cutu" dluhopisů.

Předpokládáme, že další informace k restrukturalizaci budou v nadcházejících týdnech dále přicházet. Na čtvrtek, 5. června, bude NWR pořádat konferenční hovor, kde očekáváme další vyjádření ze strany managementu společnosti.


Jan Raška, analytik, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde