Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Prozatímní vývoj výsledkové sezóny dává důvod k optimismu

Prozatímní vývoj výsledkové sezóny dává důvod k optimismu

14.2.2005 10:55, WMT, KO, HPQ

Prozatímní vývoj výsledkové sezóny dává důvod k optimismu

Navzdory prozatím nejistému vývoji trhů v USA jsou zveřejňované výsledky společností v jasném rozporu s chováním investorů. To můžeme vysvětlit odstartovanými prodeji ještě před započetím výsledkové sezóny v obavách z jejího průběhu. Na počáteční prodeje se nabalily další “profit konzervující” prodejní příkazy a výsledkem tohoto davového chování byl pokles indexu Nasdaq k 2000 bodům (pokles téměř o 10%). O poznání lépe si vedl index staré ekonomiky DJIA, který odráží věrněji situaci na trhu a neřídí se jen sentimentem. DJIA se díky růstu v posledních dnech blíží ke svému maximu z ledna minulého roku.
O neopodstatněnosti tohoto vývoje a stabilním fundamentálním podkladu americké ekonomiky hovoří fakt, že 65% z dosud reportujících společností překonalo očekávání analytiků (19% zaostalo a 16% splnilo očekávání). To potvrzuje také celková míra meziročního růstu zisku, která dosahuje 20%, přičemž očekávání ThomsonFin bylo 15%. Pro pokračující stabilní růst (ne přehnaně rychlý) hovoří také fakt, že akcie většiny blue-chips jsou pod svou cenovou úrovní z let 1999-2000, zatímco si udržují stabilní míru růstu zisku. O technologiích ani nemluvě, ale vývoj technologií v tomto období byl fenoménem své doby, který netřeba v brzké budoucnosti napodobovat. I přes divoký vývoj v sektoru technologií nabízí trh velmi stabilní a výkonné tituly pro postupné zhodnocování investic. Příkladem může být General Electric, ExxonMobil a další.
V tomto týdnu očekáváme výsledky společností Coca-Cola (KO), Hewlett-Packard či Wal-Mart. Ve středu 16.2. očekáváme výsledky Coca-Cola. Největší světový výrobce nealkoholických nápojů by měl vykázat zisk na akcii ve výši 40c, což příliš nekoresponduje s výše uvedenými meziročními růstu, neboť za 4Q roku 2003 činil EPS 38c. Tento stav ale reflektuje také současná cena akcií a Coca-Colu nelze označit na optimálně řízenou společnost. Ve středu oznámí také světová dvojka ve výrobě počítačů Hewlett-Packard. Po odstoupení CEO Fioriny, což je vnímáno jako pozitivní faktor, přišla sprcha v podobě horších výsledků Dell. Zisk HPQ by měl dosáhnout 34c na akcii oproti 30c za stejné období předchozího roku. Společnost Wal-Mart čeká důležitý týden. Zítra bude zveřejněn vývoj lednových tržeb a ve čtvrtek reportuje WMT výsledky za 4Q. Dle odhadů by měl EPS dosáhnout 74c oproti 63c za předchozí rok.
Z výše uvedeného vyplývá, že americká ekonomika má stále “tah na bránu” a ani citlivé zvyšování úrokových sazeb není nepřekonatelnou překážkou pro další růst zisků. Jedním dechem ovšem dodáváme, že růst sazeb je všeobecně negativním faktorem a bude záviset především na citu šéfa FED A. Greenspana, aby dopady růstu úrokových sazeb do hospodaření společností byly minimální a negativní dopad nepřevýšil pozitivní vliv na omezení inflačních tlaků souvisejících s postupným přehříváním americké ekonomiky.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6665226,03548
USD22,7156523,97635
GBP29,1987530,81925
CHF25,7475227,17648
PLN5,775826,09638

Kompletní informace zde