Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Provozní výsledky Unipetrolu byly oproti našim odhadům lepší

Provozní výsledky Unipetrolu byly oproti našim odhadům lepší

21.4.2011 08:51, BAAUNIPE

Zveřejněné vybrané finanční a provozní ukazatele skupiny Unipetrol za první čtvrtletí roku 2011 dopadly celkově lépe ve srovnání s našimi odhady a to zejména díky vyššímu očekávanému provoznímu výsledku hospodaření pro 1Q 2011 managementem společnosti.

Na úrovni prodejů rafinérský segment mile překvapil vyššími objemy prodejů, na druhé straně petrochemický segment zklamal. Naše odhady počítali s tím, že prodeje rafinérských produktů včetně maloobchodního segmentu dosáhnou 755 tis. tun, přičemž skutečnost byla lepší ve výši 793 tis. tun. Naše odhady prodejů petrochemických produktů byly ve výši 457 tis. tun, přičemž Unipetrol vykázal horší prodeje na úrovni 425 tis. tun. Rafinérské a petrochemické marže nám byly známy a skončily tedy v souladu s naším očekáváním.
V segmentu rafinerie se mezikvartálně dramaticky propadly rafinérské marže, ovšem na druhé straně se zvětšil rozdíl mezi cenou ropy Brent a Ural, což je pro společnost pozitivní, neboť rafinerie může nakupovat levnější ropu Ural, přičemž prodejní ceny jsou navázány na dražší Brent. Rafinérská marže poklesla v prvním kvartále 2011 z důvodu horší situace u těžkých topných olejů a ropných zbytků, která převážila i lepší situaci u benzínu a nafty (negativní), dále byl patrný 23% pokles objemu zpracované ropy v souvislosti s odstávkou v rafinérii Pardubice a se sníženou kapacitou v rafinérii Litvínov (negativní), navíc posílení 2 % kurzu koruny vůči dolaru bylo negativní.

V petrochemickém segmentu se oproti minulému čtvrtletí zvýšily marže z olefinů o 35 % z důvodu především dobré situace u benzenu (pozitivní) a u polyolefinů zůstaly marže stabilní. Na druhé straně oproti našemu odhadu společnost vykázala nižší prodeje zejména z důvodu horší disponibility produktů v návaznosti na výrobní problémy v rafinérii Litvínov (neutrální), LIFO efekt působil pozitivně a 2 % posílení kurzu koruny vůči euru opět působilo negativně, kompenzován 1% posílením eura vůči dolaru (pozitivní).

Segment maloobchodu vykázal nižší prodeje paliv v souvislosti se sezónností kvartálu spojeného se zimním obdobím a také pokračující rozdíl u ceny paliv v sousedních zemích doplněn historicky nejvyššími cenami motorových paliv u čerpacích stanic v České republice (negativní), nižší jednotkové marže (negativní), pokračující zlepšování prodejů prémiových paliv (pozitivní).

Představenstvo Unipetrolu odhaduje, že vykázaný EBIT skupiny Unipetrol bude za prvé čtvrtletí 2011 pravděpodobně kladný a lepší než EBIT vykázaný skupinou Unipetrol za prvé čtvrtletí 2010. Výhled představenstva Unipetrolu je pozitivní, neboť náš odhad EBITu pro první kvartál 2011 byl mírně nižší ve srovnání s 1Q 2010.

V prvním kvartále 2011 pokračovala cena ropy v rostoucím trendu z předchozího čtvrtletí a dosáhla téměř úrovně 120 dolarů, což v průměru představovalo mezičtvrtletní nárůst o 22 %. Rozdíl v ceně ropy Brent a Ural se rozšířil na 2,9 dolaru za barel. Zatímco rafinérská marže mezičtvrtletně oslabila, petrochemická se vrátila výrazněji nad úroveň 600 euro. Česká koruna mezičtvrtletně posílila jak vůči dolaru, tak i euru.

Představenstvo odhaduje, že potíže na instalaci čpavku v lednu budou mít negativní dopad na EBIT ve výši přibližně 15 milionů korun za prvé čtvrtletí 2011.Odhaduje se, že dočasné snížení kapacity v rafinérii Litvínov v průběhu dvou týdnů ke konci února z důvodu technických problémů na hydrokrakovací jednotce bude mít negativní dopad na EBIT ve výši přibližně 110 milionů korun za prvé čtvrtletí 2011. Odhaduje se, že vývoj směnných kurzů pozitivně ovlivnil výsledek skupiny Unipetrol ve výši přibližně 100 milionů korun.


Robin Koklar, analytik, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6665226,03548
USD22,7156523,97635
GBP29,1987530,81925
CHF25,7475227,17648
PLN5,775826,09638

Kompletní informace zde