Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > DAX se v návaznosti na pozitivní zprávy z bankovního sektoru vymanil z ranních ztrát

DAX se v návaznosti na pozitivní zprávy z bankovního sektoru vymanil z ranních ztrát

28.9.2004 13:20

DAX se v návaznosti na pozitivní zprávy z bankovního sektoru vymanil z ranních ztrát

Hlavní německý index se navzdory očekávání vzpamatoval z ranních ztrát a nyní již balancuje v blízkosti včerejších zavíracích úrovní. Výrazně mu tuto "práci" ulehčily příznivé zprávy z bankovního sektoru implikující obrat na tomto poli o 180 stupňů. HypoVereinsbank (HVM) po ranním propadu zpevňuje přes 2,5%, Commerzbank (CBK) si připisuje 1,3%.

Motorem pro růst se stalo vyjádření generálního advokáta u Evropského soudního dvora (P. Legera) ve věci žaloby německých vlastníků nemovitostí ve vztahu k jím poskytnutým hypotékám od bankovních domů, jež byly sjednávány prostřednictvím podomních prodejců. Žalující strana požaduje možnost "splacení" hypotečního úvěru věřiteli vrácením příslušné (nyní již částečně znehodnocené) nemovitosti. Odvolává se přitom na EU pravidla ochrany spotřebitele. Objem takto sjednaných půjček přitom dosahuje výše 60 mld. Eur. Názor generálního advokáta, který je ve většině případů současně rozhodnutím Evropského soudního dvora, nicméně hovoří ve prospěch zamítnutí soudní žaloby, neboť příslušná legislativa EU ve věci podomního prodeje se nevztahuje na nemovitosti. Konečné rozhodnutí v této věci bude pravděpodobně známo až příští rok. Reakce trhu nicméně věští optimismus pro bankovní domy.

Zmiňované restrukturalizační plány u maloobchodníka KarstadtQuelle (KAR) nacházejí u investorů pozitivní odezvu, když akcie od rána trvale zpevňují a nyní si již připisují téměř 7%. Vedle bankovních domů se do pozitivního teritoria přesunul i petrochemický koncern BASF (BAS +0,9%), mírně zpevňuje i Infineon (IFX +0,5%) a Allianz (ALV +0,3%). Na chvostu se nyní usadila hvězda uplynulých týdnů Continental (CON -1,3%), když za absence nových kurzotvorných zpráv investoři realizují tučné krátkodobé zisky.

Ačkoliv se situace na německém trhu vyvíjí ve srovnání s úvodem obchodní seance o poznání lépe, zůstávají němečtí investoři "křehcí" ve svém rozhodování, proto pookřání indexů nemusí být definitivní.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6665226,03548
USD22,7156523,97635
GBP29,1987530,81925
CHF25,7475227,17648
PLN5,775826,09638

Kompletní informace zde