Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Německo žádá rozhodnutí o Opelu co nejdříve

Německo žádá rozhodnutí o Opelu co nejdříve

24.8.2009 13:51

Německo žádá rozhodnutí o Opelu co nejdříve

Podle německé kancléřky Angely Merkelové by měla US automobilka General Motors Co. učinit rozhodnutí o budoucnosti její německé divize Opel v tomto týdne. Merkelová vyjádřila politování nad tím, že General Motors minulý pátek neučinila rozhodnutí ohledně stávajících nabídek od kanadského výrobce automobilových součástek Magna, který se o Opel uchází spolu s ruskou Sberbank, a od investiční skupiny RHJ International. Německá vláda přitom preferuje právě nabídku od kanadské Magny a přislíbila v případě prodeje garance v hodnotě až 4,5 mld. EUR.
Nová 13tičlenná výkonná rada General Motors, která nahradila tu předchozí poté co automobilka k květnu ohlásila bankrot, v pátek odmítla již podruhé v tomto měsíci učinit rozhodnutí o Opelu a požádala německou vládu, aby poskytla další informace ohledně financování prodeje, včetně možného podpory nabídky od RHJ. Automobilka se totiž obává ztráty patentů a jejího duševního vlastnictví v Rusku v případě, že zvítězí Magna.
Podle zdrojů blízkých jednání tak v úvahu připadá možnost, že od zvažovaného prodeje odstoupí a Opel si ponechá. V takovém případě by se mohla obrátit o pomoc na další evropské země. Zdroj blízký financím Opelu uvedl, že automobilka má dostatek prostředků na financování svých operací do 4. čtvrtletí, když pozice Opelu se zlepšila i díky programu šrotovného. Páteční rozhodnutí rozhořčilo i dealery německé automobilky, kteří oznámili, že další oddálení rozhodnutí je neakceptovatelné. Přitom GM oznámilo, že další jednání o budoucnosti Opelu se neuskuteční dříve než v příštím měsíci.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6665226,03548
USD22,7156523,97635
GBP29,1987530,81925
CHF25,7475227,17648
PLN5,775826,09638

Kompletní informace zde