Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Bernanke vyzdvihl důležitost stabilizace finančního sektoru

Bernanke vyzdvihl důležitost stabilizace finančního sektoru

24.2.2009 17:25, DJI, IXIC, SPX

Bernanke vyzdvihl důležitost stabilizace finančního sektoru

Ve své pololetní zprávě o stavu ekonomiky před US senátory dnes šéf US centrální banky, Ben Bernanke, varoval, že současná recese může trvat až 2 roky pokud se FEDu nepodaří stabilizovat finanční systém. Bernanke nastínil také možnost, že pokud by byla centrální banka a současná vláda schopná obnovit aspoň částečně stabilitu finančního systému, mohla by recese skončit letos a od roku 2010 by mohlo dojít k oživení ekonomiky. Přesto rizika, že se toto nepovede nadále převažují a úplné zotavení ekonomiky může trvat 2 až 3 roky.
V rámci snahy stabilizace systému již FED poskytl prostředky v hodnotě $1,9 bil. a srazil hlavní úrokovou sazbu téměř na 0 %. Bernanke přítomné senátory ujistil, že FED použije "všech dostupných nástrojů " ke stimulaci ekonomiky a ozdravení finančních trhů. Podle Bernankeho zůstane úroková sazba na současných hodnotách ještě nějakou dobu. Šéf centrální banky uvedl, že jakákoliv reakce současné vlády musí být dostatečně silná, aby mohlo dojít ke stabilizaci trhů a finančních firem. Včera představitelé FEDu vyjádřili názor, že do velkých bank bude potřeba nalít další kapitál. K tomu by měl přispět i tzv."stress testy" velkých bank, které mají za cíl zjistit jestli nejvýznamnější US bankovní domy disponují potřebným kapitálem. Ty by měly odstartovat zítra.
Ve své zprávě se Bernanke vyjádřil i k programu centrální banky na podporu spotřebitelských úvěrů a půjček pro menší podniky (TALF). Původně FED počítal s pomocí okolo $200 mld. Ta by však mohla být zvýšena až na $1 bln. K harmonogramu plánu, který měl být spuštěn ještě v únoru, Bernanke neuvedl konkrétní datum spuštění, pouze to „že půjčky začnou být poskytovány brzo.“
US akcie na vystoupení Bernankeho reagují pozitivně a posilují.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6665226,03548
USD22,7156523,97635
GBP29,1987530,81925
CHF25,7475227,17648
PLN5,775826,09638

Kompletní informace zde