Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Analytici Applu nadále věří

Analytici Applu nadále věří

10.9.2007 14:45, AAPL

Analytici Applu nadále věří

Dva měsíce poté co se první zákazníci těšili z dalšího revolučního výrobku společnosti Apple, telefonu iPhone, přišel šéf Applu Steve Jobs minulý týden s dalším překvapením, když oznámil, že snižuje cenu nejdražší verze iPhonu o $200 na $399. Akcie Apple ten samý den reagovaly propadem o 5,1% a dokonce týdne si titul odepsal 8,6% a ztratil tak téměř $11mld. ze své tržní hodnoty. Mezi investory zavládla obava, že poptávka po zařízení, které spojuje funkce běžného telefonu a dalšího výrobku Apple, mp3 přehrávače iPod, se zastavila. Tento krok zároveň pobouřil některé stávající zákazníky Applu, kteří kupovali iPhone ještě za "starou" cenu $599.

Navzdory tomuto překvapivému kroku se však podle některých analytiků můžeme v brzké době dočkat opětovného růstu akcií Apple. 11 z 12 analytiků, kteří vydali ratingy po oznámení snižení ceny iPhone, zopakovali své doporučování nakupovat akcie Apple, uvedla agentura Bloomberg. Mezi ně se řadí i Gene Munster z Piper Jaffray, který věří v rychlý obrat vývoje akcií. Podle něj za snížením ceny stojí snaha Applu být větší konkurentem na trhu a dosáhnout toho cíle rychleji než původně očekával. Apple při uvedení zařízení v červnu prohlásil, že v roce 2008 hodlá prodat 10mil. kusů iPhone a získat pro sebe 1%-ní podíl na trhu s mobilními telefony na úkor rivalů jako jsou Research In Motion Ltd., Motorola Inc. a Palm Inc. Munster si myslí, že za současných podmínek by mohl Apple získat více jak 1%. Pro stávající kvartál Apple odhaduje, že se prodá 730tis. kusů, Munster se však domnívá, že odhad bude překonán a bude prodáno kolem 804tis. kusů iPhone. Podle analytika Davida Baileyho z Goldman Sachs se snížení ceny iPhone promítne do poklesu zisku na akcii ve FY 2008 o10USc. Přesto ponechává doporučení na "buy" a nesnižuje své odhady pro zisky Apple, když nové iPody a silné prodeje počítačů Macintosh by pokles měly vynahradit.

Ozývají se alevšak skeptické hlasy, které tvrdí že ani snížení ceny nemusí vést k větší poptávce po iPhone, když problém podle nich má jádro v dohodě s jediným prodejcem iPhonu v USA, telefonní společnosti AT&T. Trip Chowdrhy, analytik z Golbal Equities Research se domnívá, že vztah mezi AT&T a Apple je potřeba radikálně přehodnotit. iPhone přitom nevyužívá nejrychlejší datovou síť AT&T a nabízí pomalejší připojení než většina smartphonů prodávaných Verizon Wireless a Sprint Nextel. AT&T má přitom exkluzivní smlouvu na 5 let, a případný zájemce o iPhone se musí upsat mobilnímu operátorovi na 2 roky. Do Evropy by měl iPhone dorazit koncem letošního roku a vstup na asijské trhy je naplánován na rok 2008.
Steve Jobs, jenž doufá, že se iPhone zařadí mezi vlajkové produkty společnosti tak jako se to předtím podařilo počítačům Macintosh a přehrávači hudby iPod, odůvodnil snížení ceny snahou podpořitt poptávku po iPhone ve 4Q kalendářního roku, které spolu se začátkem školního roku patří k nejnabitějším obdobím pro tržby Applu. Vánoční svátky typicky tvoří kolem 30% celkových tržeb společnosti. V rámci zachování dobrého image firmy u předchozích zakázníků iPhone, nabídl Jobs každému z nich slevu $100 na budoucí nákupy u Apple a omluvil se jim v dopisu zveřejněném na internetových stránkách společnosti.

Některé zprávy naopak šéfa Applu mohou těšit. Podle analytické společnosti iSuppli Inc. se stal iPhone v prvním měsíci prodeje nejlépe prodávaným telefonem v kategorii smartphone na US půdě, když v červenci se ho prodalo 220tis. kusů, to je 1,8% z celkových prodejů mobilních telefonů v US. Společnost odhaduje, že v roce 2007 se prodá 4,5mil. iPhone, do roku 2011 pak celkem více než 30 mil. modelů.

Nižší cena iPhone však nebyla jedinou novinkou, kterou Steve Jobs minulý týden předvedl. Zároveň představil nový iPod s dotykovým displejem, který se fyzickou podobou moc neliší od iPhonu. Ten umožňuje připojení na síť Wi-Fi a přehrává videa z YouTube. Nové iPody, v 16Gb a 8Gb verzi, se začnou prodávat koncem tohoto měsíce, za $399 a $299 respektive. Dále šéf Applu představil vylepšenou verzi iPod Shuffle a iPod Nano. Bailey odhaduje, že dodávky iPodu v příštím kvartálu dosáhnou 19,8mil. kusů. V minulé vánoční sezóně se prodeje iPod vyšplhaly na rekordních 21,1mil. kusů. Společnost kromě toho vyřadí 4Gb verzi iPhonu, když zákazníci si oblíbili více 8Gb verzi iPhone. Apple prodal od uvedení iPod v roce 2001 již více jak 110mil. svých mp3 přehrávačů a na US trhu s digitálním přehrávači si drží dominantní pozici, když pokrývá 70% trhu.

Akcie AAPL od začátku roku do 4.září, tedy den před ohlášením snížení cen iPhone, posílily o 70%. Páteční zavírací cena pak činila $131,77/a.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6665226,03548
USD22,7156523,97635
GBP29,1987530,81925
CHF25,7475227,17648
PLN5,775826,09638

Kompletní informace zde