Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Informace pro klienty o změně validací pokynů do SPADu

Informace pro klienty o změně validací pokynů do SPADu

18.6.2001 13:20

Informace pro klienty o změně validací pokynů do SPADu


Vážení klienti,

obchodujete-li v segmentu trhu SPAD, rádi bychom Vás upozornili na skutečnost, že naše společnost od 20.6.2001 upraví validace pokynů do SPADu. Naší snahou je poskytovat Vám co nejlepší odbornou péči a co nejvýhodnější podmínky. Z tohoto důvodu byly provedeny následující změny.

Bude-li zadán pokyn s vyplněnou identifikací protistrany, který bude přímou reakcí na nejlepší kotaci, a pokud v okamžiku exportu tohoto pokynu na trh nebude Vámi vybraná kotace nejlepší, bude tento pokyn odmítnut. Cílem je omezit případy, kdy se uskuteční obchod za horší cenu než je aktuálně nejlepší cena na trhu.
V případě úmyslného spárování jiné než nejlepší kotace, například při předem dohodnutém přímém obchodu, lze tento pokyn po předchozí dohodě exportovat na trh, avšak je třeba telefonicky kontaktovat naše makléře.

Pro názornost uvádíme negativní použití pokynu IP/IN nebo PP/PN (IN/IP - nákupní/prodejní instrukce nebo obecně PN/PP - přímý nákup/prodej): používání tohoto typu pokynu výrazně zvyšuje riziko neuspokojení požadavku prodat/koupit za určitou cenu. V okamžiku, kdy se na trhu výrazně posune cena, se může stát, že pokyn typu IP (klient prodává předem určené protistraně) bude tzv. nepovinnostní, tedy tvůrce trhu nemusí reagovat na Vaši prodejní objednávku a Vám se nepodaří prodat. V případě, že prodej/nákup bude nepovinnostní bude objednávka ještě 5 min. aktivní a mezitím se může kurz otočit. Díky tomu byste mohli prodat pod tržní cenou, což je pro Vás nevýhodné.

Aby nedocházelo ke zbytečnému odmítání Vašich pokynů, chtěli bychom Vám doporučit používání našich inteligentních pokynů, a to konkrétně pokynu typu „Alf". U tohoto pokynu se nezadává identifikace protistrany a tento pokyn je anonymní. Je nutné zadávat pouze množství a limitní cenu do jejíž výše chcete prodat/nakoupit. Pokyn sám spáruje v daném okamžiku nejlepší kotaci na trhu, za podmínky splnění limitní ceny, a tím Vám zajistí nejvýhodnější obchod. Jestliže nebudou parametry na trhu splněny, bude pokyn nadále aktivní a bude čekat na odpovídající cenu. V okamžiku, kdy se trh dostane na určenou cenu, se pokyn uspokojí. Samozřejmostí zadávacího formuláře pokynu je automatické předvyplnění limitní ceny rovné ceně nejlepší kotace v daném okamžiku, takže zadání pokynu typu Alf je stejně rychlé, jako přímá reakce na pevně zvolenou kotaci.

Rádi bychom Vás též upozornili, že v e-Brokerovi ve formuláři e-SPAD (stránka https://www.fio.cz/scgi-bin/hermes/ispad.cgi), byla provedena v tomto duchu změna v přehledu kotací. Přesněji u nejlepší nabídky je vlevo umístěno tlačítko „AN" čili formulář Alf - nákup s předvyplněnou limitní cenou namísto dřívější přímé reakce „IN" a dále u nejlepší poptávky je vlevo umístěno tlačítko „AP" čili formulář Alf - prodej s předvyplněnou limitní cenou namísto dřívější přímé reakce „IP".

Věříme, že tato změna přispěje k výhodnějšímu a bezpečnějšímu obchodování. V případě libovolných dotazů týkajících se výše uvedených informací, či vlastností našich inteligentních pokynů Alf, Stepper či Stoploss, kontaktujte prosím naše pobočky, kde Vám naši pracovníci ochotně odpoví na Vaše dotazy.

S úctou

Kateřina Komedová


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6665226,03548
USD22,7156523,97635
GBP29,1987530,81925
CHF25,7475227,17648
PLN5,775826,09638

Kompletní informace zde