Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Komentář k Portfiu - oživení s cílem dosáhnout opět nadprůměrný výnos

Komentář k Portfiu - oživení s cílem dosáhnout opět nadprůměrný výnos

6.3.2006 12:20

Komentář k Portfiu - oživení s cílem dosáhnout opět nadprůměrný výnos

Modelové Portfio prošlo od počátku letošního roku poměrně razantními úpravami. Za nejdůležitější považujeme redukci počtu titulů (cca 20, čímž chceme zvýšit přehlednost Portfia) a oživení Portfia novými tituly, které mají pro další vývoj zajímavý ziskový potenciál. Zde můžeme hovořit především o akciích Zhone Technologies a postupné navyšování pozice v akciích Intel. Zatímco Zhone již přináší ovoce a od zařazení dosahuje téměř 20% zhodnocení, Intel považujeme za střednědobou investici s omezeným rizikem. Ačkoli je třeba brát v úvahu skutečnost, že INTC se aktuálně potýká s horším ziskovým výhledem, je dle našeho náhledu většina negativních informací již v současné ceně započítána. Akumulace akcií INTC poblíž $20 lze jen doporučit a v horizontu 6M očekáváme cca 20% zhodnocení. Vzhledem k tomu dominuje téměř 6% vahou v portfoliu právě Intel. Po trpělivé kumulaci se „začíná probouzet“ také DeutscheTelekom a po slušných výsledcích je také zde zajímavý růstový potenciál. DTE by měl zčásti smazat výraznou disproporci mezi výkonem indexu DAX a samotnou akcií. Zařazení akcií farmaceutické společnosti Baxter je reakcí na hrozbu ptačí chřipky. S případným výraznějším rozšířením lze očekávat zájem o očkovací vakcíny a s tím spojený růst ceny akcií. Agresivnější část portfolia obohatily akcie CanArgo Energy. Těžební společnost (ropa, zemní plyn) by měla v brzké době oznámit další průběh průzkumných prací a v případě zahájení vlastní těžby můžeme očekávat strmý růst ceny akcií. Do stejného sektoru, ale s výrazně konzervativnějším hodnocením, lze zařadit indexovou akcii XLU (Energie/Utility). Kromě kapitálového výnosu očekáváme také pozitivní dopad budoucích dividend. Proběhlé obchody s českými tituly (Erste, PhilipMorris) odrážejí náš pohled na aktuální předraženost českého trhu a zajímavé růsty jsme využili k realizaci zajímavých zisků. Očekáváme, že dané tituly nebude problém dokoupit později za nižší ceny.

Oproti strategii uplatňované v roce 2005 je kladen důraz na aktivnější obchodování s využíváním krátkodobých výraznějších růstů k realizacím zisků. Tradiční tituly (GE, EIX, ALT, CTEL) naopak stále tvoří stabilní dlouhodobou složku Portfia.

Zhodnocení v prvních dvou měsících bylo negativně ovlivněno výraznými poklesy akcií Movie Gallery a Navarre. Oba tituly budou v Portfiu drženy nadále, u MOVI bude krátkodobě rozhodující report hospodářských výsledků, které by měly být zveřejněny 17.3. Ztráty zmiňovaných titulů vykompenzovaly dosažené zisky a Portfio v uplynulých dvou zaznamenalo jen mírný růst. Vzhledem k již zmiňovaným úpravám Portfia se zvýšil podíl titulů, které jsou aktuálně ve ztrátě, protože postupné naplňování investičních očekávání přijde až v delším časovém horizontu (3-6M) a nové tituly by měly opět přispět k nadprůměrnému zhodnocení Portfolia v tomto roce.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6665226,03548
USD22,7156523,97635
GBP29,1987530,81925
CHF25,7475227,17648
PLN5,775826,09638

Kompletní informace zde