Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > BioSantePharma - biofarmaceutická společnost se zajímavým růstovým potenciálem

BioSantePharma - biofarmaceutická společnost se zajímavým růstovým potenciálem

29.9.2005 13:35, BPA*

BioSantePharma - biofarmaceutická společnost se zajímavým růstovým potenciálem

Společnost BioSante Pharma (BPA) je biofarmaceutická společnost v rozvojové fázi. Zaměřuje se na produkci hormonálních preparátů určených k léčbě mužských (impotence, svalová atrofie, osteoporoza) i ženských obtíží spojených (menopausa, osteoporoza) s nedostatkem pohlavních hormonů (testosteron/estradiol, estrogen/progesteron). BPA se snaží získat místo na trhu především prostřednictvím specifického způsobu aplikace, kterou je transdermální gel (vstřebává se pokožkou). Ačkoli společností produkujících hormonální přípravky je velké množství, právě způsob podání vytváří prostor pro budoucí úspěch BPA. Běžným způsobem aplikace hormonálních přípravků jsou injekce (olejový či vodní agent s různými poločasy rozpadu) či orálně podávané přípravky. Testosteron je při orálním podání neúčinný, po podání je deaktivovaný v játrech (modifikace mají alkylaci na 17 uhlíku (methyltestosteron), která se přidává za účelem zvýšení odolnosti těchto přípravků při průchodu játry, alkylované preparáty jsou silně toxické pro játra, jedinou orálně účinnou formou je testosteron undecanoate – ten není absorbován játry, ale mízním systémem, ve spektru testosteronových přípravků se jedná o formu s nejnižšími vedlejšími účinky, nevýhodou je ale nutnost vysokých dávek), estrogenové přípravky jsou rovněž pro játra vysokou zátěží, stejně jako většina orálně podávaných léků.
BPA aktuálně pracuje na inhalovatelné verzi hormonu inzulinu. BPA pozitivně hodnotí nedávné doporučení FDA ke schválení obdobného léku Exubera (výrobce Pfizer). Rovněž inhalovatelný inzulin by patřil ke zlomu v aplikaci tohoto hormonu, který je nedílnou součástí života diabetiků (nejedná se o léčbu, jen o prosté dodání hormonu do organizmu).
Vezmeme-li v úvahu spektrum produktů, které jsou zaměřeny na velmi citlivou oblast lidského života lze očekávat, že na trhu bude výrazná poptávka a redukce negativních účinků a obtíží spojených s aplikací bude tvořit výrazné plus pro volbu ve prospěch produktů BPA. Fundamentálně odpovídá společnost „lepšímu průměru“, stejně jako drtivá většina obdobných společností prozatím nevykazuje zisky. Solidní produktová základna ale nahrává spekulacím o možném zájmu významných farmaceutických společností o preparáty BPA či o převzetí celé společnosti.

Cena akcií se navíc aktuálně pohybuje na ročním minimu $3,10 (dlouhodobá minima cca$2,20). Titul není příliš likvidní a vykazuje vysokou volatilitu. Obchoduje se ve standardizovaném množství 100ks a jeho násobcích. Titul považujeme za vhodný doplněk agresivněji laděného portfolia. Vzhledem k výše uvedených charakteristikám by neměla váha akcií BPA v portfoliu přesáhnout 10%, nákup je lepší uskutečňovat na více objednávek s postupným budováním pozice během delšího časového horizontu, horizont investice je dlouhodobý. Predikce krátkodobých pohybů je prakticky nemožná (nízká likvidita, nepříliš silný fundament), další vývoj bude primárně ovlivněn vývojovou a následně komerční činností BPA. Jako reálnou cílovou cenu spatřujeme $5,50 za akcii v ročním horizontu (s akceptací vysoké volatility).


Graf:Bloomberg


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6665226,03548
USD22,7156523,97635
GBP29,1987530,81925
CHF25,7475227,17648
PLN5,775826,09638

Kompletní informace zde