Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Komentář k akciím Medifast

Komentář k akciím Medifast

29.8.2005 10:15, MED

Komentář k akciím Medifast

Vývoj akcií společnosti Medifast prošel v uplynulých týdnech extrémními fázemi. Po dlouhodobé stagnaci u $3 a zcela zřetelnému zájmu „shortařů“ o stlačení titulu pod tuto úroveň nastal prudký cenový růst v reakci na oznámení očekávaných výsledků, které meziročně dosáhly výrazného zlepšení. Spekulanti na pokles po zahájení růstu rychle zavírali své pozice a s růstem ceny a volatility do titulu vstupovaly nové peníze, které jej vyhnaly na prozatím neopodstatněné cenové úrovně. Akcie Medifast neměly na ceně $7,30, kde byly krátce před výsledky, skutečně co dělat. Dobré výsledky hospodaření a zvýšený výhled byl impulsem pro výprodej, který během jediného dne poslal jejich cenu o 35% níže až k $4 za akcii. Tuto akci lze opět připsat především shortujícím spekulantům. V následujících dnech MED byl silně volatiliní a hledal si opěrnou úroveň. S poklesem volatility a neobvyklé likvidity (před růstem byl průměrný objem cca 25tis. akcií denně, v době růstu cca desetinásobek a aktuálně se obchodované objemy opět snižují na 50-70tis. akcií) se cena akcií v posledních dnech stabilizovala. Při pozorné analýze denního vývoje (což vzhledem k vysoké klientské zainteresovanosti činíme) je zřejmé, že se opět objevuje snaha o násilné tlačení kurzu na nižší úrovně. Akcie se nyní obchodují na $4,10 a na $4 je zřetelná velmi silná poptávková bariéra. Prakticky se jedná o přetlačování a vzhledem k relativně vysokému spreadu, který průměrně dosahuje 1-2% ceny dochází k „přehazování“ lotů po 100 akciích (spíše směrem dolů) s cílem vizuálně zmanipulovat cenu a vyvolat dojem o výrazném prodejním zájmu. Nesmyslnost tohoto chování potvrdil předchozí růst. Již od března tohoto roku jsme se silně intenzivně angažovali v této „hře“, která se nakonec stala velmi ziskovou. Jak jsme již uvedli, na ceně $4 je MED velmi silný a je jen otázkou času, kdy přiláká kupce, kteří si uvědomí fundamentální potenciál tohoto titulu a po výrazném poklesu přijde stabilní růstový trend, který již bude zdravý a opodstatněný s faktem, že v případě zlepšeného hospodaření není problém dosáhnout znovu letošních cenových maxim. Toto přesvědčení dokládáme postupnou kumulací akcií Medifast v modelovém Portfiu, které splňuje podmínky pro středně až dlouhodobý investiční horizont. Prozatímní cílová cena pro horizont 3M je $5,25 s doporučením „nakupovat“. Potenciál dalšího růstu spatřujeme především v nově uzavřených smlouvách s řetězcem DrugMax o otevření nových Hi-Energy Weight Control Centers.
Rovněž potvrzení účinnosti dietních doplňků při léčebném využití bude mít svou pozitivní váhu. V horizontu 3M rovněž očekáváme zvýšený výhled hospodaření, protože letní sezóna je tradičně „dietní“. Ve 4Q zahájí Medifast dodávky svého diabetického „balíčku“ Medifast Maintain, který je určen pro distribuci prostřednictvím lékáren. Rozšíření spektra distribučních kanálů hodnotíme velmi pozitivně.
Výnosy za 2Q2005 dosáhly $10,555mil., což představuje 34,78% růst oproti výnosům za 2Q04. Prodejní náklady vzrostly o 34,78% na $2,623mil., operační výnosy vzrostly o 17,52% a čistý zisk vzrostl na $753tis., což je zlepšení o 11,7%.
Stagnace EPS ($0,06 za obě srovnávaná období) ve sledovaných obdobích je dána zvýšením počtu kmenových akcií konverzí prioritních akcií Série B z 10,731,021 na 12,173,456. Při zohlednění tohoto faktu (tj. při vydělení EPS na 2Q05 počtem akcií z 2Q04) získáme EPS$0,08, což odpovídá cca 30% růstu.
Pro 3Q očekává Medifast výnosy $9.7-10 mil a zisk před zdaněním $0.9-1 mil., což odpovídá EPS $0,07-0,08.
Na rok 2005 očekává Medifast výnosy $34.5-36.5 mil. při EPS před zdaněním $0.26-0.30.
Na současných cenách doporučujeme akcie Medifast kumulovat, čímž se vytvoří dostatečná podpora ceně akcií a snaha shortařů nebude úspěšná. Reálné prodeje na ceně $4 nepovažujeme za opodstatněné. Cena se aktuálně pohybuje pod férovou cenou, která by odpovídala odvětvovému P/E 26. Při bližším srovnání lze nalézt paralelu s vývojem ceny akcií Unipetrolu. Ačkoli se samozřejmě jedná o diametrálně odlišné sektory, chování obchodníků bývá v určitých situacích stejné, což tvoří základní myšlenku technické analýzy. Po předchozím růstu, kde do titulu naskakovali spekulanti, kteří s poklesem na akcii spíše prodělali se začíná měnit spektrum investorů a s jeho ozdravěním (tj. střednědobí investoři, kteří staví na fundamentálním potenciálu) očekáváme postupný růst ceny bez extrémních výkyvů, které byly charakteristické v předchozích týdnech. S ohledem na vývoj v předchozích letech je zřetelné, že trvání trendů je u tohoto titulu velmi dlouhé. Cenový vývoj uplynulých týdnů považujeme za impuls ke změně dosavadního vývoje a zahájení dlouhodobého růstového trendu.


Graf: Bloomberg


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6665226,03548
USD22,7156523,97635
GBP29,1987530,81925
CHF25,7475227,17648
PLN5,775826,09638

Kompletní informace zde