Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > USA - únorový výhled

USA - únorový výhled

31.1.2005 19:40

USA - únorový výhled

Překvapivě negativní leden
Navzdory tradičnímu lednovému efektu jsme se museli letos obejít bez růstu. Zámořské indexy zaznamenaly výrazné poklesy (Nasdaq na lednovém dnu až 10%, DJIA 4,5%). Prvotním impulsem bylo varování FED o rychlejším růstu úrokových sazeb a odvážné prohlášení amerických vládních představitelů o možných vojenských akcích v Iránu. Po počátečních dvou výrazných poklesech (Nasdaq –4,5%) se k původním prodejcům přidal v panice zbytek trhu a s nadšením realizoval zisky předchozích měsíců. Nasdaq nakonec nalezl oporu až těsně nad 2000 body. Negativně působila také opětovně rostoucí cena ropy, která se vyšplhala k $50. Vzhledem k tomuto faktu se OPEC rozhodl odložit zamýšlené snížení produkce. Trhy vůbec nereflektovaly většinou lepší zisková oznámení reportujících společností. O to větší příležitost poskytují velmi nízké nákupní ceny, na kterých se tituly jako GeneralElectric, Altera, Microsoft, Intel, Hewlett-Packard a další aktuálně pohybují. Závěr měsíce byl relativně pozitivní, když hlavní příčinou byla vlna informací o připravovaných fůzích a akvizicích (SBC kupuje AT&T, Procter&Gamble kupuje Gillette). Na informace o konsolidaci v sektorech reagují trhy vždy pozitivně.

Únor - makroekonomická data Pro únorový vývoj, který jak očekáváme bude výrazně lepší než ten lednový, bude stěžejní verdikt FOMC ve věci dalšího vývoje úrokových sazeb. Na zasedání 2.2. očekáváme zvýšení o dalších 25bps. na 2,5%. Trhy budou s napětím očekávat také informace z trhu práce o počtu nově vytvořených pracovních míst za leden. Očekávání je nastaveno na 200tis. Retaileři budou reagovat především na čísla o vývoji maloobchodních tržeb za leden, která budou zveřejněna 15.2.

Únor-mikrosféra Kromě makroekonomických faktorů budou trhy pod vlivem zpráv z podnikové sféry. Pokračující výsledková sezóna přinese ziskové reporty společností Google (1.2.), Hewlett-Packard (2.2.), Dell (10.2.), CocaCola (16.2.), Wal-Mart Stores (17.2.). Tyto společnosti patří k leadrům svých odvětví a mají sílu ovlivnit směr celého trhu. V přihlédnutím k doposud zveřejňovaným výsledkům hodnotíme poslední čtvrtletí roku 2004 jako úspěšné a očekáváme pokračující pozitivní ziskové zprávy a pozitivní výhledy pro příští období.

Technická analýza Z technického pohledu hodnotíme Nasdaq jako „růstuschopný“. Po proražení úrovně RSI 60 na počátku ledna se sesunul až k úrovni 30 (na tuto pravděpodobnost jsme upozorňovali), která značí přeprodanost trhu. Právě tato hodnota připadla na lednové minimum na 2008 bodech. Aktuálně tento indikátor dosahuje 46 bodů (mimo jiné také díky dnešnímu růstu, který zajistil posun nad hodnotu 40, což je vysvětlováno jako signál k pokračování započatého růstového trendu). Graf RSI vytváří obrácenou reverzní formaci „hlava&ramena“ a evokuje růstové snahy Nasdaqu. Pro Nasdaq hovoří pozitivně také fakt, že se podařilo uhájit hodnoty nad 100 SMA, který je indikátorem střednědobého trendu. Z tohoto pohledu byl lednový pokles Nasdaqu jen korekcí v pokračujícím růstovém trendu. To odpovídá také naší studii Fibonacciho úrovní návratu, kterou jsme zveřejnili koncem ledna.
Pro další vývoj vidíme jako stěžejní návrat do předchozího růstového koridoru definovaného hodnotami standardní odchylky kurzu od středové úrovně Nasdaqu. Dolní pásmo je aktuálně definováno hodnotou 2060 bodů. Vzhledem k již zmiňovaným pozitivním zprávám z mikrosféry, uspokojivým makroekonomickým datům a uklidněné politické situaci v Iráku jsme na další vývoj trhu nadále pozitivní. Jako rizikový faktor vnímáme především verdikt FOMC a komentář k dalšímu vývoji sazeb.


Graf:Bloomberg


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6665226,03548
USD22,7156523,97635
GBP29,1987530,81925
CHF25,7475227,17648
PLN5,775826,09638

Kompletní informace zde