Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Americké trhy spekulují na snížení úrokových sazeb

Americké trhy spekulují na snížení úrokových sazeb

18.12.2000 15:36

Americké trhy spekulují na snížení úrokových sazeb

Zítřejší zasedání americké centrální banky FED bude velice ostře sledovanou událostí, neboť existuje šance, že výsledkem může být snížení klíčových úrokových sazeb o čtvrtinu procentního bodu ještě v tomto roce. Rychlé zpomalování růstu HDP, pokles průmyslové produkce a minimální inflace jsou rozhodujícími důvody, které mohou přimět centrální bankéře k učinění tohoto překvapivého kroku a dát akciových trhům ten nejlepší vánoční dárek. Ještě před několika týdny se totiž soudilo, že poslední zasedání FEDu v letošním roce nepřinese zásadní změnu v měnové politice a že na snížení ceny peněz si budeme muset počkat minimálně na přelom ledna a února příštího roku.
Přestože šance, že FED skutečně upraví úrokové sazby v největší ekonomice světa směrem dolů, není příliš vysoká, několik faktorů hovoří ve prospěch tohoto kroku. Počáteční radost ze zpomalování ekonomického růstu a opouštění fáze přehřátí ekonomiky totiž vystřídaly obavy, že zamýšlené "měkké přistání" hospodářství by mohlo skončit tvrdým nárazem. Jestliže zítra FED nepodá ekonomice pomocnou ruku, riskuje, že na začátku příštího roku bude muset zasahovat podstatně výrazněji, tj. např. snížit úrokové sazby o půl procentního bodu místo běžné čtvrtiny procentního bodu a tak si zahrávat se stabilitou amerického hospodářství.
Snižování úrokových sazeb má na ceny akcií velice pozitivní vliv, neboť pro podniky snižuje náklady na získávání finančních zdrojů, láká investory z dluhopisů do akcií a podobně.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6665226,03548
USD22,7156523,97635
GBP29,1987530,81925
CHF25,7475227,17648
PLN5,775826,09638

Kompletní informace zde