Úvod > O nás > Média > Tiskové zprávy > Fio zveřejňuje výsledky doporučení svých makléřů

Fio zveřejňuje výsledky doporučení svých makléřů

7.7.2003 13:20

Fio zveřejňuje výsledky doporučení svých makléřů

Fio, burzovní společnost, a.s. nabízí investorské veřejnosti možnost podívat se „pod pokličku" svým makléřům a otestovat jejich schopnosti. K tomuto účelu slouží nově zřízené stránky modelového portfolia PortFio (https://www.fio.cz/cz/portfio.itml) v sekci Zpravodajství, které poskytují detailní informace o skladbě a operacích prováděných v portfoliu, které je spravováno na základě doporučení makléřů Fio. Všechny operace provedené v tomto portfoliu se i s příslušným komentářem okamžitě zobrazují na webových stránkách.
Makléřům je zazlíváno především halasné zdůrazňování správných předpovědí a naopak decentní mlčení o předpovědích, které nevyšly. Navíc správnost rad makléřů si lze jen velmi pracně a těžko ověřovat. Fio to však svým makléřům ztížilo a jejich rady a doporučení jsou poměřovány tím nejprůhlednějším měřítkem - ziskem či ztrátou. Sledováním výnosu portfolia a vývoje kurzu akcií v něm zařazených si tak lze velmi jednoduše ověřit, jak se jednotlivá doporučení vyplatila a jestli představují akciové trhy skutečnou investiční příležitost. Makléři pro tento účel dostali do správy 1 milion korun a jediný úkol: vydělat co nejvíce. Pravidla pro správu tohoto portfolia jsou jednoduchá a jasná. Makléři nesmí do PortFia zařazovat žádné cenné papíry, jejichž nákup sami nedoporučili prostřednictvím každý týden zveřejňovaného BuyListu nebo prostřednictvím zpravodajství na webu. V každém případě pak jednotlivé investice nejsou prováděny na denní bázi, ale v horizontu týdnů, respektive měsíců. Druhé pravidlo pak stanoví, že při správě tohoto portfolia mají makléři stejné podmínky jako naši klienti. To v praxi znamená stejné zpoplatnění jednotlivých transakcí, stejnou možnost využívat související a doplňkové služby atd.
Stejně jako naši klienti provádějí též makléři veškeré operace spojené se správou PortFia výhradně prostřednictvím on-line aplikace e-Broker.
Začátečníci si díky těmto informacím na stánkách PortFio mohou zodpovědět na otázku, zda má či nemá smysl investovat do akcií, zkušenější investoři mohou porovnat své schopnosti se schopnostmi makléřů.

USD22,0419823,12602