Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Mario Draghi naznačil, že ECB na březnovém zasedání zváží uvolnění monetární politiky

Mario Draghi naznačil, že ECB na březnovém zasedání zváží uvolnění monetární politiky

21.1.2016 17:31

Oproti prosincovému zasedání, které spustilo na trzích bouři, dnes ECB trhy nepřekvapila a ponechala svou politiku beze změny. Mario Draghi však uvedl, že v březnu bude potřeba přehodnotit postoj centrální banky, což si analytici vykládají jako další uvolnění.

Guvernér Evropské centrální banky Mario Draghi na dnešní tiskové konferenci uvedl, že se Rada guvernérů rozhodla ponechat sazby na současných úrovních. Rada guvernérů očekává, že na současných, případně ještě nižších úrovních sazby zůstanou po delší dobu.

Draghi uvedl, že na pozadí nejistoty ohledně růstu rozvíjejících se trhů, volatility na finančních a komoditních trzích a geopolitických risků byla od začátku roku inflace i nadále slabší oproti očekávání. Bude proto potřebné přehodnotit postoj monetární politiky ECB na březnovém zasedání, kdy bude mít Rada guvernéru k dispozici nové makroekonomické projekce, které budou zahrnovat i rok 2018. Zvýšená volatilita podle Draghiho může utahovat monetární podmínky v eurozóně.

ECB očekává, že ekonomické oživení v eurozóně bude pokračovat, nadále však vidí rizika spojená s vývojem světové ekonomiky a geopolitiky. Inflace byla v prosinci nižší vzhledem k opětovnému propadu cen ropy, ale i nižším cenám potravin a služeb. Na základě futures křivky ropných kontraktů ECB očekává výrazně nižší inflaci v letošním roce oproti dřívějším prognózám. Inflace by měla být v nejbližších měsících velmi nízká až záporná.

Úvěrová dynamika vyjádřená půjčkami nefinančním korporacím v listopadu po očištění meziročně vzrostla o 0,9 %, zrychlila tak z říjnových 0,6 %. Zrychlilo také tempo půjček domácnostem (v listopadu meziročně o 1,4 %, v říjnu o 1,2 %).

Analytici Barclays a Pantheon Macroeconomics očekávají, že ECB v březnu sníží depozitní sazbu a upraví kvantitativní uvolňování. Philippe Gudin z Barclays zároveň varuje, že ECB se blíží limitům svých schopností a pomyslný míč je nyní u evropských politiků, na kterých jsou fiskální a strukturální reformy. Claus Vistesen z Pantheonu předpovídá snížení depozitní sazby na -0,4 % a zvýšení objemu měsíčních nákupů v rámci QE na 70 mld. EUR.

Mario Draghi, jak je jeho zvykem, také vyjádřil ochotu a připravenost ECB konat a zopakoval potřebu reforem.

Oproti prosincovému zasedání, kdy kroky učiněné ECB investory rozladily, dnes akciové trhy přijaly zasedání ECB pozitivně a rostly. Euro vůči dolaru po slovech o slabší inflaci oslabilo o procento, nyní stahuje ztrátu na 0,5 %.

Další zasedání Radu guvernérů čeká 10. března.

Zdroj: Evropská centrální banka, The Financial Times, Bloomberg


Jan Tománek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde