Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Odborné články > Zaostřeno na StockList - díl 6. Pegas Nonwovens

Zaostřeno na StockList - díl 6. Pegas Nonwovens

27.1.2016 14:24, BAAPEGAS

Tým analytiků Fio banky pro vás připravil investiční seriál, který shrnuje vývoj pokrývaných akciových titulů v uplynulém roce a předkládá jejich pohled na letošní rok.

Akciím výrobce netkaných textilií Pegas Nonwovens se v loňském roce dařilo, když zaznamenaly 14,2% meziroční nárůst na 731 Kč. Výrazně tak překonaly výkonnost indexu PX, který za rok 2015 vykázal jednoprocentní růst.

Po rekordním roce 2014, kdy výnosy a zisky Pegasu byly silně podporovány navýšením výrobní kapacity o egyptskou linku, nelze v roce 2015 očekávat meziročně výrazně odlišné výsledky hospodaření, když výrobní kapacity zůstaly nezměněny. Výnosy za rok 2015 by se tak měly podle našich odhadů pohybovat blízko předloňských úrovní 230 mil. EUR a u provozního zisku EBITDA očekáváme pokles z předloňských 47,2 mil. EUR na cca 44 mil. EUR. To by znamenalo naplnění celoročního cíle EBITDA, jenž byl managementem Pegasu stanoven do rozpětí 44 – 48,5 mil. EUR.

Loňskou produkci očekáváme téměř stabilní v rozmezí 101 – 102 tis. tun, rovněž mechanismus přenesení cen vstupů zřejmě nijak výrazně neovlivnil loňskou celoroční EBITDA, když v průběhu jednotlivých kvartálů působil na provozní ziskovost v celku rovnoměrně (pozitivně v 1Q a 4Q 2015 a negativně ve 2Q a 3Q 2015). Námi očekávaný mírný 6,8% meziroční pokles EBITDA tak podle našeho názoru bude způsoben hlavně negativním přeceněním opčního akciového plánu. Opční akciový plán je bonusovým programem pro management společnosti a jeho průběžné přeceňování je odvislé od vývoje ceny akcie Pegas. Ta v prvních třech loňských čtvrtletích výrazněji rostla z úrovní kolem 650 Kč až k novému historickému maximu 966,90 Kč. Díky tomuto růstu ceny akcie činilo za 9M 2015 negativní přecenění opčního akciového plánu 3,5 mil. EUR a v tomto objemu se tak nepříznivě promítlo do osobních nákladů, resp. do EBITDA. Ve 4Q 2015 cena akcie Pegasu začala postupně klesat, přecenění opčního akciového plánu by tak mělo mít v posledním loňském čtvrtletí do EBITDA pozitivní dopad, podle našich odhadů kolem 0,6 mil. EUR.

Celkově tak očekáváme, že negativní vliv přecenění do loňské EBITDA by mohl činit cca 3 mil. EUR a bude to velmi pravděpodobně nejvýznamnější nepříznivý faktor srážející provozní ziskovost za rok 2015. Bez tohoto účetního vlivu by se loňská EBITDA zřejmě pohybovala kolem 47 mil. EUR, tedy blízko úrovně z roku 2014.

Co bylo příčinou výrazného růstu ceny akcie Pegasu v prvních třech kvartálech loňského roku? Důvody byly zejména dva. Za prvé to bylo březnové naznačení a následné srpnové potvrzení realizace zpětného odkupu vlastních akcií. Představenstvo Pegasu využilo zmocnění, které mu bylo uděleno v červnu 2011 valnou hromadou, a rozhodlo o realizaci zpětného odkupu akcií v maximálním objemu do 5 % základního kapitálu s tím, že akcie lze odkupovat do poloviny června 2016. Pegas byl v odkupu relativně aktivní, když od poloviny loňského srpna bylo odkoupeno již 4,8 % základního kapitálu, tzn. 444,4 tis. ks akcií za celkem 13,2 mil. EUR.

Za druhé to bylo její zařazení do indexu MSCI Global. O zařazení akcií Pegasu do MSCI bylo rozhodnuto v polovině loňského srpna a byl to výrazný růstový impuls, když ve druhé polovině srpna akcie poskočila o 14 % až ke svému intradennímu historickému maximu ve výši 966,90 Kč. Obecně lze říci, že zařazení akcií do tohoto sledovaného benchmarku je většinou doprovázeno větším zájmem jak ze strany individuálních, tak institucionálních investorů s pozitivním vlivem na jejich cenu. Tento vliv byl však pouze krátkodobý, když akcie Pegasu byly po třech měsících z výše uvedeného indexu vyřazeny a v závěru roku postupně korigovaly ze svých maximálních hodnot.

Mezi další důležité události loňského roku patřilo, vedle zpětného odkupu akcií, refinancování bankovního dluhu a rozhodnutí o výstavbě druhé egyptské linky. Pegas své refinancování dluhu započal již v roce 2014, když emitoval v rámci veřejné nabídky dluhopisy v celkovém objemu cca 90 mil. EUR a použil je na splacení části bankovního dluhu. Ten klesl z cca 150 mil. EUR na zhruba 60 mil. EUR. V roce 2015 proces refinancování pokračoval privátní emisí dluhopisů v celkovém objemu cca 100 mil. EUR. Tento výnos byl použit na splacení zbylé části bankovního úvěru a zbylých cca 40 mil. EUR je finanční polštář určený jednak k financování zpětného odkupu a jednak zejména k financování budoucího rozšíření výrobní kapacity o druhou egyptskou linku. O ní bylo rozhodnuto v září, její roční kapacita by se měla pohybovat v rozmezí 8 – 10 tis. tun a zahájení komerčního provozu je managementem společnosti plánováno na 2Q 2017.

 

zdroj: Bloomberg

 

Výhled na rok 2016

V letošním roce očekáváme relativně stabilní vývoj hospodaření, nepředpokládáme výraznější meziroční změny ve výnosech a provozních ziscích. I v roce 2016 bude totiž Pegas disponovat stejnou výrobní kapacitou (která je podle slov managementu pro letošek téměř vyprodána), lze tak předpokládat, že letošní produkce se výrazněji neodchýlí od úrovně 100 tis. tun. Na základě této úrovně produkce odhadujeme, že letošní výnosy by se měly pohybovat zhruba kolem loňské hladiny 230 mil. EUR a provozní zisk EBITDA očekáváme v rozmezí 46 – 47 mil. EUR. EBITDA zisk by tak letos mohl být meziročně mírně vyšší oproti námi předpokládaným loňským 44 mil. EUR, když neočekáváme tak výrazné negativní vlivy plynoucí z přecenění opčního akciového plánu.

Významnou událostí letošního roku by mělo být zahájení výstavby druhé egyptské linky, které očekáváme během prvního čtvrtletí. S tím by letos měly narůstat investiční výdaje (CAPEX), když k běžným udržovacím (maintenance) CAPEX okolo 5 mil. EUR se přidají rozvojové (development) CAPEX na druhou egyptskou linku. Tyto development CAPEX letos odhadujeme do rozmezí 10 – 15 mil. EUR. Celkové letošní CAPEX tak predikujeme do rozmezí 15 – 20 mil. EUR, což je nárůst oproti očekávaným 10 mil. EUR za loňský rok.

Celkové investiční výdaje na druhou egyptskou linku by měly být výrazně nižší ve srovnání s náklady na výstavbu té první (odhadujeme 20 – 25 mil. EUR, oproti téměř 70 mil. EUR vynaložených na první). Jednak z toho důvodu, že již není nutné budovat příslušnou infrastrukturu (byla již postavena v rámci výstavby první linky) a jednak druhá linka bude mít zhruba o 50 % nižší kapacitu než první. Celková kapacita egyptského závodu je dimenzována až pro 45 tis. tun netkaných textilií. První linka má kapacitu až 20 tis. tun, do 2Q 2017 přibude dalších až 10 tis. tun a zbylých 15 tis. tun představuje potenciál do dalších let po roce 2017. S druhou egyptskou linkou jsme počítali, v plánech managementu byla již delší dobu. Očekávali jsme, že Pegas využije celou potenciální kapacitu egyptského závodu již při výstavbě druhé linky, nakonec společnost zvolila konzervativnější strategii spočívající ve výstavbě menší linky s tím, že potenciálně je možnost (po roce 2017) vybudovat další menší linku.

Akcie Pegasu je stabilním dividendovým titulem, mezi nejvíce sledované události roku 2016 tak bude tradičně patřit informace o letošní dividendě. Očekáváme dividendu v rozmezí 1,15 – 1,20 EUR na akcii. Spíše se však přikláníme k variantě, že Pegas udrží trend mírně progresivní dividendové politiky a že meziročně navýší dividendu o 0,05 EUR na 1,20 EUR. Společnost by sice letos měla začít stavět druhou egyptskou linku, což by mělo vést k meziročně vyšším CAPEX, nicméně náklady na výstavbu druhé linky nebudou zdaleka tak vysoké jako v případě první linky. Domníváme se tak, že letošní námi předpokládaný vývoj cash flow by měl vytvořit dostatečný prostor k tomu, aby Pegas vyplatil dividendu ve výši 1,20 EUR, což indikuje solidní zhruba 4,5% dividendový výnos. Očekáváme, že návrh letošní dividendy by mohl být managementem sdělen buď 17. března při vyhlášení výsledků za rok 2015 (takto to bylo učiněno v loňském roce) nebo v průběhu května.

Aktuálně neměníme náš pohled na akcie Pegas a potvrzujeme investiční doporučení akumulovat s cílovou cenou 805 Kč.

Přečtěte si i další díly našeho seriálu "Zaostřeno na StockList"
dílspolečnost
1. Erste Bank Group
2. Fortuna Entertainment Group
3. ČEZ
4. Pivovary Lobkowicz Group
5. Komerční banka
6. Pegas Nonwovens

 


Jan Raška, analytik
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde