Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Biotechnologie: Jak dopadla Trumpovská rally

Biotechnologie: Jak dopadla Trumpovská rally

21.12.2016 15:29

Že americké akcie po zvolení Donalda Trumpa porostou o 8 % očekával málokdo, za dobré zajištění pro tento případ však před volbami šlo považovat sektor biotechnologií. Jak si v posledních týdnech vedl?

Biotechnologický sektor se řadí k těm rizikovějším, jedná se o společnosti, které vyvíjejí nové produkty za pomoci přirozených biologických procesů, zejména však lékařské přípravky (typický příklad je penicilin). Proces vývoje je velmi dlouhý a nákladný, avšak v případě schválení a uvedení do prodeje jsou investoři odměněni tučnou provizí. To činí z biotechnologií velmi specifický sektor, často náchylný na propady a turbulence.

Na rozdíl od zlata a dluhopisů však zaznamenal Nasdaq Biotechnology index (NBI) hned po 8. listopadu 13% rally. Přispěl k tomu zejména fakt, že protikandidátka H. Clinton se dlouhodobě ostře vymezuje vůči zdravotnickým korporacím a jejich cenové politice. Že je její kritika oprávněná, je jasné. O to větší radost měly firmy i investoři při zvolení Trumpa.

Index NBI po volbách vystřelil vzhůru, aby nakonec vyklesal v průběhu následujícího měsíce na hranici 5% zisku. 7. prosince mu samotný Trump zasadil ránu, když řekl, že "sníží ceny léků". Jak to hodlá udělat, jako obvykle nezmínil.

Nasdaq Biotechnology index. 3 měsíce. Zdroj: Bloomberg

V podobném scénáři by se mohly vyvíjet i hlavní burzovní indexy. Ty v měsíci po volbách zaznamenaly 8% rally (S&P 500), kterou poháněly vyhlídky na zvýšení vládních investic, deregulaci či snížení daní očekávané od Trumpovy administrativy. Co však investoři přehlížejí, je poněkud mírnější povolební rétorika vítězného kandidáta. Ten ostrá slova ve stěžejních bodech kampaně evidentně značně zmírnil (viz zeď na hranici s Mexikem aj.). Trhy, zdá se, také ignorují potenciální negativní dopady Trumpovy politiky a přisuzují jí krajně pozitivní efekty. Optimismus investorů by pak mohl podobně jako v případě sektoru biotechnologického později značně vychladnout.

Sektorový index NBI se po lednovém propadu letos pohyboval v širokém pásmu do strany, investoři využívali nákupních příležitostí na úrovni okolo 2700 bodů.

Výkonnost NBI (zelená) a Nasdaq Composite (bílá). Letošní rok. Normalizováno (%). Zdroj: Bloomberg

Sektorový index NBI se obchoduje jako ETF pod tickerem IBB.

Zdroj: Bloomberg


Filip Tvrdek
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde