Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Cena zlata bude ovlivněna politikou Donalda Trumpa a vývojem v Indii

Cena zlata bude ovlivněna politikou Donalda Trumpa a vývojem v Indii

19.12.2016 11:32

Očekávalo se, že zlato bude v roce 2016 úspěšnou sázkou proti nejistotě kvůli překvapení u prezidentských voleb v USA, rozhodnutí Britů vystoupit z EU a hrozbě zpomalení globální ekonomiky.

Podle analytika Clyda Rusella existují pro výhled cen zlata na rok 2017 dvě velká rizika. Za prvé není jisté, jaké budou skutečné kroky Donalda Trumpa. Za druhé premiér Indie Narendra Modi plánuje demonetizaci, která bude mít nejistý dopad na cenu zlata.

Cena zlata se výrazně zvýšila v první polovině roku 2016, když spotová cena zlata vzrostla o 30 % na intradenní maximum 1374,9 USD za unci 6. července. Od té doby cena klesla o 17,5 % na 1133 USD za unci 16. prosince. Důvodem je změna sentimentu investorů, kteří jsou v současné době velmi optimističtí ohledně budoucího ekonomického růstu a rovněž návratu inflace.

Optimismus investorů je z velké části založen na očekávání, že Trump bude schopen zrychlit ekonomický růst v USA, když plánuje investovat až 1 bilion dolarů v infrastruktuře a jiných projektech.

Cenu zlata negativně ovlivňuje i silný dolar, který posílil kvůli očekávání růstu úrokových sazeb americkou centrální bankou FED.

Clyde Rusell zmiňuje, že trh mohl úplně započítat pozitivní zprávy ohledně Trumpa, zatímco může ignorovat potenciální negativní zprávy.

Trump jasně řekl, že chce zrychlit ekonomický růst v USA. Budoucí americký prezident rovněž uvedl, že má v úmyslu zrušit některé globální a regionální obchodní dohody a zavést obchodní tarify na vybrané země včetně Číny.

Cena zlata proto může v roce 2017 růst v případě, že Trump zklame současné očekávání ohledně ekonomického růstu. Americký prezident může snadněji zavést obchodní bariéry, než prosazovat daňové úlevy a zvýšit výdaje na investiční projekty, protože ty musí schválit americký kongres.

Kromě politiky Trumpa bude cenu zlata ovlivňovat i situace v Číně a Indii. Poptávka po zlatě v Číně ve 3Q meziročně klesla o 22 %, zatímco v Indii je nižší o 28 %.

V roce 2017 by čínská poptávka podle Rusella mohla být alespoň stabilní, protože cena zlata vyjádřená v místní měně roste.

Jak může ovlivnit rozhodnutí vlády v Indii zrušit některé bankovky?

Jiná situace může být v Indii. Vláda v Indii rozhodla o zrušení bankovek s nominální hodnotou 500 a 1000 rupií (7,37 USD a 14,75 USD). Indové bankovky převážně využívají k transakci a zrušení nejvíce využívaných bankovek vedlo k nedostatku hotovosti. Indové často nejsou schopni kupovat ani zboží a služby. Vláda krok zdůvodňuje bojem proti šedé ekonomice.

Poptávka po zlatě může být v Indii snížena právě kvůli nedostatku bankovek. Jakmile bude opět dostatek bankovek, poptávka po zlatě se může opět zvýšit. Na druhé straně je možné, že krok vlády může poptávku snížit na delší dobu, protože spotřebitelé nebudou mít tolik možností využít hotovost jako dříve.

Odhaduje se, že až třetina roční poptávky po zlatě v Indii je využita jako platidlo v šedé ekonomice. Pokud se zlato drží tajně, tak ho lze využít jako formu krácení daně.

Clyde Rusell uzavírá článek, že Trumpova politika a demonetizace v Indii jsou velmi nejisté faktory. Proto je velmi obtížné učinit konečné predikce ohledně budoucího vývoje cen zlata.

Zdroj: Reuters


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.
Prohlášení


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,4398125,79619
USD22,7716024,03540
GBP28,4943030,07570
CHF24,9593926,34461
PLN5,665925,98038

Kompletní informace zde