Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Další kroky Evropské centrální banky by mohla napovědět prosincová projekce

Další kroky Evropské centrální banky by mohla napovědět prosincová projekce

20.10.2016 17:15

Evropská centrální banka na svém říjnovém zasedání ponechala sazby a objem nakupovaných dluhopisů beze změny. Projev Maria Draghiho se téměř nezměnil. Náznak budoucího směřování ECB by mohla přinést prosincová projekce.

Evropská centrální banka dle očekávání ponechala úrokové sazby beze změny a měsíční objem aktiv nakupovaných v rámci programu QE na 80 mld. EUR. Ten by měl běžet do března 2017, případně déle.

Mírné oživení ekonomiky pokračuje, jádrová inflace stále nejeví známky zrychlení

Úvodní projev guvernéra Maria Draghiho toho příliš nového nepřinesl, vzhledem ke stabilnímu vývoji ekonomiky se komentář téměř nelišil od zářijového. Draghi tak zopakoval, že ekonomika eurozóny pokračuje v mírném, ale stabilním oživení. Hospodářství zůstává odolné vůči nepříznivým efektům globální ekonomické a politické nejistoty. Základní scénář je však nadále spojen s riziky hospodářského zpomalení převážně ve spojitosti s vnějším prostředím.

Inflace postupně roste v souladu s očekáváním a v dalších měsících by měla zrychlit, především vzhledem k absenci efektu meziročních poklesů cen energií, jádrová inflace však zatím nejeví známky přesvědčivého vzestupného trendu.

Průzkum bankovních úvěrů v eurozóně za 3Q indikuje určité další zlepšení v poptávce i nabídce úvěrů.

Další kroky ECB napoví její prosincová projekce, náhlé ukončení QE vidí Draghi jako nepravděpodobné

Následné odpovědi Draghiho na otázky tisku a analytiků už byly o něco zajímavější. Draghi sice uvedl, že Rada guvernérů nediskutovala ukončení nebo úpravy QE, prozradil však, že náhlý konec nákupů dluhopisů [v rámci QE] je nepravděpodobný, z čehož Simon Derrick z BNY Mellon usuzuje, že QE bude pravděpodobně pokračovat déle než do března, i když v menší míře.

Podle Shilena Shaha ze společnosti Investec trh doufal, že se dozví podrobnosti ohledně možnosti dalších stimulů po březnu 2017. Draghi podle něj naznačil, že vodítkem k dalším krokům by mohla být prosincová ekonomická projekce z dílny ECB.

Poměrně kritický ke Draghimu byl James Athey z Aberdeen Asset Management. Draghi podle něj chtěl utnout spekulace o úpravách QE (tzv. tapering) v blízké době, místo toho však trh odkázal na prosinec a ponechal řadu otázek nezodpovězených. Nervózní trh [s dluhopisy] si tak podle něj z dnešního mlžení příliš neodnesl.

Evropskou centrální banku letos čeká zasedání ještě 8. prosince. Další zasedání jsou naplánovaná na 19. ledna a 9. března.

Zdroj: Evropská centrální banka, The Financial Times, Bloomberg


Jan Tománek, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,5307823,78122
GBP28,6820930,27391
CHF25,4458926,85811
PLN5,674345,98926

Kompletní informace zde