Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Ceny energetického uhlí navyšují letošní maxima; Je růst udržitelný? (2)

Ceny energetického uhlí navyšují letošní maxima; Je růst udržitelný? (2)

4.10.2016 15:20

Některé klíčové kontrakty pro oceňování dodávek uhlí zaznamenaly nová 30měsíční maxima. Růst cen uhlí z dlouhodobých minim začal poté, co Čína zavedla regulace k omezení přebytku těžební kapacity.

Ceny energetického uhlí zaznamenaly dlouhodobá minima v únoru letošního roku, nicméně hlavní růst začal právě v dubnu, kdy Čína zavedla zmíněnou regulaci. Poslední podporou pro růst cen bylo i zářijové zavedení přísnějších pravidel pro přepravu uhlí, což zvyšuje náklady.

Nová pravidla nejvíce ovlivňují cenu dodávek australského uhlí, což je hlavní benchmark v regionu Asie/Pacifik. Austrálie je rovněž klíčový dodavatel uhlí do Číny.

Spotová cena australského uhlí z přístavu v Newcastle se od konce září zvýšila o 12,8 % na 82 dolarů za tunu, což je nejvyšší hodnota od ledna 2014. Cena se z dlouhodobých minim na začátku roku zvýšila o 68,4 %.

Na podzim se sezónně zvyšuje poptávka kvůli předzásobení na zimní měsíce. Importy energetického uhlí se v srpnu meziměsíčně zvýšily o 20 % na 20 mil. tun.

Analytici Morgan Stanley nicméně upozorňují, že v říjnu a listopadu se může čínská nabídka uhlí výrazně zvýšit, aby se odvrátil potenciální nedostatek. Minulý týden Čína hlavním těžařům nařídila zvýšit produkci uhlí o 500 tisíc tun denně. O plánu čínské vlády zvýšit nabídku uhlí jsme psali zde.

V průběhu letošního roku cenu ovlivňovala i nižší produkce v některých asijských zemích (více zde). Podporou pro růst cen uhlí byly i odstávky v některých australských dolech.

Následující graf ukazuje vývoj spotových cen australského uhlí v Newcastle, spotových cen v čínském přístavu Qinhuangdao a cen futures kontraktů do evropských přístavů ARA pro rok 2017. Ceny jsou za tunu v amerických dolarech.

Podle analytiků Morgan Stanley je možné, že se letošní potenciál růstu cen již vyčerpal. Analytici zmiňují nedávné uvolnění čínských těžebních limitů. Podle dostupných informací by mírnější limity měly být účinné pro nové doly a pro ty, které v roce 2015 úspěšně prošly bezpečnostními testy.

Čínská vláda podle dostupných informací zmírní limity až pro téměř 800 dolů.

Elektřina a uhlí

Trh s uhlím v Číně a Austrálii ovlivňuje i cenu uhlí v Evropě, čímž se nepřímo ovlivňuje i cena elektřiny ve střední Evropě. Čínská politika více ovlivní ceny kontraktů v dané oblasti a Austrálii, nicméně cena uhlí dodávaného do přístavů ARA bude pravděpodobně ovlivněna rovněž.

Následující graf ukazuje vývoj cen energetického uhlí v přístavech ARA a elektřiny (roční kontrakty base-load), kde je vidět úzká korelace.  

O vztahu mezi čínskou produkcí/uhlí a cenou elektřiny více zde.

Cenu elektřinu kromě energetického uhlí ovlivňují i emisní povolenky (více ve druhé části článku zde). Následující graf ukazuje vývoj cen emisních povolenek za posledních 5 let.

Zdroj: Reuters, Bloomberg


Vojtěch Cinert, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde