Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Ratingová agentura Moody’s ponechala stabilní výhled pro český bankovní sektor

Ratingová agentura Moody’s ponechala stabilní výhled pro český bankovní sektor

11.8.2016 17:10, BAACSPO, BAAKOMB, BAAERBAG, BAAGECBA

Agentura Moody’s ponechala stabilní výhled pro český bankovní sektor v následujících 12 až 18 měsících. Agentura očekává mírný ekonomický růst a zlepšující se zaměstnanost, což by se mělo projevit na kvalitě bankovních úvěrů.

„Očekáváme, že podíl nesplácených úvěrů na celkovém úvěrovém portfoliu u českých bank zůstane přibližně na 5,8 %, jedné z nejnižších úrovní ve střední a východní Evropě,“ uvedl Arif Bekiroglu z agentury Moody’s.

Analytici Moody’s očekávají, že české banky budou v následujících 12 až 18 měsících těžit z příznivých provozních podmínek na pozadí reálného růstu HDP o 2,1 % a klesající nezaměstnanosti.

Ziskovost českých bank by však v tomto období měla klesnout kvůli konkurenci bank v prostředí nízkých úrokových sazeb, mírnému nárůstu nákladů rizika a poklesu poplatků z kreditních a debetních karet.

Jako potenciální rizika pro bankovní sektor analytici uvádějí případné zpomalení růstu evropské ekonomiky v návaznosti na britské referendum, názorové rozdíly ve vládě při rozhodování o ekonomických reformách a riziko deflace v případě, že by cena ropy zůstala nízko po delší dobu a ceny potravin klesly.

Proti neočekávaným šokům by však měl české banky chránit dostatek likvidity. Jejich finanční profil by měl zůstat stabilní se vklady podstatně převyšujícími úvěry. To indikuje poměr úvěrů k vkladům, který u českých bank na konci roku byl u 79 %, nejlepší úrovni mezi bankami ve střední a východní Evropě. Jako další silné stránky českého bankovního sektoru analytici uvádí také více než poloviční podíl domácností na bankovních vkladech a stabilní a dobře diverzifikované zdroje financování.

České banky také drží robustní kapitálové rezervy, které by si podle agentury Moody’s měly po dobu výhledu udržet. Ukazatel Tier 1 u českých bank na konci roku 2015 činil 17,9 % rizikově vážených aktiv, což je nevyšší hodnota mezi zeměmi střední a východní Evropy.

Na pražské burze se obchodují akcie bankovních domů Moneta Money Bank (BAAGECBA; +3,5 %), Komerční banka (BAAKOMB; +0,7 %), na RM-SYSTÉMu také akcie České spořitelny (BAACSPO; -1,4 %), patřící rakouské skupině Erste Bank (BAAERBAG; -0,6 %).

Zdroj: Moody‘s


Jan Tománek, Fio banka, a.s.

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,6096025,97540
USD22,7866824,05132
GBP28,7944730,39253
CHF25,2722126,67479
PLN5,712586,02962

Kompletní informace zde