Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Rekordní poptávka po benzínu v USA prozatím nesnížila vysoké zásoby; trh se obává poklesu cen ropy

Rekordní poptávka po benzínu v USA prozatím nesnížila vysoké zásoby; trh se obává poklesu cen ropy

7.7.2016 11:18

Zásoby benzínu v USA zůstávají vysoké navzdory rekordní poptávce v motoristické sezóně. Pokud by situace pokračovala, tak je možné, že rafinérie budou v příštích měsících snižovat produkci benzínu a preferovat produkci dieselu. Výhled nižší produkce výrazně přispěl k nedávným propadům cen surové ropy, která se včera ve středu odrazila od úrovně 46 dolarů za barel.

V některých oblastech USA se zásoby zvýšily na rekordní úrovně, což je neobvyklé v době motoristické sezóny. Následující graf ukazuje zásoby benzínu v oblasti Východního pobřeží (PADD1).

Červená křivka ukazuje aktuální rok, zatímco žlutá křivka rok 2015 a světle zelené ukazují rozpětí za posledních 10 let.

Celkové zásoby benzínu v USA ukazuje druhý graf, kde jsou zásoby vyšší než v minulém roce. Nicméně celkové zásoby v posledních týdnech vykazovaly alespoň mírný klesající trend.

V oblasti PADD1 se oceňují futures na americký benzín kvůli fyzickému dodání v přístavu New York. Některé tankery zde nemohly vyložit náklad, protože místní zásobníky byly plné. Což vedlo k poklesu cen futures na benzín a rovněž byly pod tlakem rafinérské marže (crack spreads). Futures na rafinérské produkty se obchodují ve stejném čase jako surova ropa (WTI a Brent) a navzájem se futures ovlivňují.

Podle futures na benzín trh očekává zhoršující se situaci s přebytkem nabídky, když se blíží maximum sezónní poptávky, které bude v září.

Na druhé straně rafinérské marže u destilátů jako například topný olej nebo diesel pokračují v růstu. Problém je ale v omezené schopnosti rafinérií se přeorientovat z produkce benzínu na produkci destilátů. Podle analytika Johna Kempa je pravděpodobné, že rafinérie v reakci na nižší rafinérské marže budou spotřebovávat méně ropy, což sníží produkci benzínu i topného oleje.

Nedávno americký úřad EIA zveřejnil měsíční údaje o spotřebě benzínu za měsíc duben. Meziměsíčně spotřeba klesla, nicméně podle Johna Kempa se stále jedná o rostoucí trend, když březen mohl být naopak výrazně nadhodnocen.

Přesto se řada analytiků obává, že poptávka v USA nemusí být dostatečná, aby na ropném trhu v dohledné době nastala rovnováha. Krátkodobě se na trh dodává méně ropy kvůli odstávkám v Nigérii, kde se opět obnovily útoky (o příměří jsme psali zde).

Zdroj: Reuters, John Kemp


Vojtěch Cinert, Fio banka, a.s.


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5711625,93484
USD23,0552324,33477
GBP28,7049530,29805
CHF25,3009126,70509
PLN5,682125,99748

Kompletní informace zde