Česky | English
Infomail: fio@fio.cz

Úvod > Zpravodajství > Zprávy z burzy > Americké banky prošly stresovými testy a aktualizovaly programy zpětných odkupů

Americké banky prošly stresovými testy a aktualizovaly programy zpětných odkupů

30.6.2016 10:25, BAC, C, JPM, MS, AXP, GS, DBK

Americká centrální banka FED včera po uzavření trhů zveřejnila výsledky stresových testů pro banky provozované na americkém trhu. Přední americké banky jako JP Morgan, Citigroup, Goldman Sachs nebo Bank of America úspěšně prošly a mohly navýšit programy zpětných odkupů a dividendu. Na druhé straně pobočky bank Deutsche Bank a Santander testy neprošly.

Deutsche Bank Trust a Santander Holdings USA neprošly stresovými testy kvůli „značným nedostatkům v procesech plánování kapitálu“. Obě instituce mají podle FEDu dostatek kapitálu a jejich finanční stav zaznamenal od posledních testů zlepšení. Nicméně jejich plány jsou založeny na předpokladech a analýzách, které nejsou podle FEDu odůvodněné.

Morgan Stanley musí do konce roku vypracovat nový plán pro řízení kapitálu, protože i zde FED našel některé nedostatky.

Morgan Stanley po uzavření trhů oznámila zvýšení kvartální dividendy na 20 centů a program zpětného odkupu akcií ve výši 3,5 mld. dolarů v průběhu následujícího roku. JP Morgan navýšila program zpětného odkupu akcií z 6,4 mld. na 10,6 mld. dolarů. Citigroup ztrojnásobila dividendu na 16 centů a oznámila program zpětného odkupu akcií ve výši 8,6 mld. dolarů. Bank of America zveřejnila zpětný odkup ve výši 5 mld. dolarů a zvýšila kvartální dividendu z 5 na 7,5 centů. Instituce American Express oznámila růst dividendy z 29 na 32 centů a zpětný odkup akcií ve výši 3,3 mld. dolarů. V případě Goldman Sachs FED schválil plán na řízení kapitálu včetně zvýšení dividendy a zpětného odkupu, banka nicméně nezveřejnila podrobnosti.

Stresové testy FED provádí, aby analyzoval banky, zda by měly dostatek kapitálu v hypotetickém scénáři prudkého a dlouhodobého ekonomickému poklesu.
V nejhorším scénáři se jedná o míru nezaměstnanosti v USA na úrovni 10 % (nyní je kolem 5 %), propad akciových trhů a negativní výnosy amerických dluhopisů. V takovém případě FED odhaduje, že by bankovní sektor zaznamenal ztráty z nesplacení dluhů ve výši 385 mld. dolarů.
V mírnějším scénáři FED počítá s mírnou americkou recesí a deflací, zatímco třetí scénář počítá s průměrnou projekcí ekonomů.

Akcie amerických bank v průběhu obchodování převážně rostly a po uzavření trhů zisky navyšovaly. Investoři pozitivně reagovali na oznámené programy zpětných odkupů a zvýšení dividend.

Zdroj: Bloomberg, MarketWatch


Vojtěch Cinert
Fio banka, a.s.
Prohlášení

Související odkazy


e-Broker

Přihlásit se | Založit demo

Internetbanking

Přihlásit se | Založit demo

Smartbanking

Stáhnout | Jak aktivovat

Pobočky a bankomaty

Mapa ČR
Facebook Twitter YouTube
Twitter LinkedIn

Devizové kurzy

NákupProdej
EUR24,5341925,89581
USD22,6018123,85619
GBP28,6986330,29137
CHF25,3967526,80625
PLN5,679205,99440

Kompletní informace zde